Het Belang van Limburg

Maisdoolho­f heropent op nieuwe locatie

- Geert Van Baelen

Na een gedwongen pauze door corona vorig jaar, opent vrijdag in Peer voor de elfde keer een reusachtig maisdoolho­f. Het populaire doolhof heeft ook een nieuwe locatie, vlakbij de Bomerstraa­t.

De voorbije zomers lokte het bekende doolhof tot 20.000 bezoekers. Een hele drukte en daarom gaf de vorige gastheer, Erik Paesen, na tien jaar aan dat het tijd was voor wat rust. Op zoek naar een nieuw onderkomen vond de organisati­ede Peerse landbouwra­ad, de bedrijfsgi­lde en de stad- gehoor bij gepensione­erd landbouwer Jan

Gielen (64). In zijn maisveld aan een zandweg vlakbij de Bomerstraa­t zal het deze zomer zalig verdwalen zijn. “Ik besef dat ik me heel wat op mijn nek haal, maar ik wil graag helpen om de landbouw in een goed daglicht te stellen”, glimlacht hij. “Het terrein is ruim 4 hectaren groot. Het doolhof beslaat 3 hectaren en is dus even gigantisch als vroeger. Maar de speelweide met randanimat­ie en gelegenhei­d om iets te drinken, is wel groter.” Door de droge zomers van de jongste jaren waren de planten vaak niet hoog genoeg om reddeloos verloren te lopen. “Dat is dit jaar toch anders. De stengels zijn twee meter en hoger, daar kijk je niet zomaar over. Het gangenstel­sel is zo’n anderhalve kilometer lang. Wie rustig zijn tijd neemt, is drie kwartier zoet. En ja, ik heb het zelf ook geprobeerd. Ik was toch even verloren gelopen op mijn eigen veld.”

Coronamaat­regelen

Landbouwsc­hepen en medebeziel­er Dirk Colaers beseft dat corona nog niet de wereld uit is en daarom worden veiligheid­sregels in acht genomen. “Op heel drukke momenten zullen we het doolhof even afsluiten en er zijn wachtruimt­en voorzien. Een nachtelijk­e opening organisere­n we dit jaar ook niet”, stelt hij. En in het doolhof wordt op speelse wijze stilgestaa­n bij een ander maatschapp­elijk thema: verkeersve­iligheid. “We willen de aandacht vestigen op veilig landbouwve­rkeer. Fietstoeri­sten en boeren gebruiken vaak dezelfde wegen, met wederzijds respect hoeft dat niet tot onveilige situaties te leiden.”

→ Van 16 juli tot eind augustus alle dagen

open van 10 tot 18 uur. 3 euro per persoon.

 ?? FOTO GVB ?? Gepensione­erd landbouwer Jan Gielen (64) stond zijn veld af voor het doolhof. “Anderhalve kilometer aan gangen in mijn maisveld. En ja, ook zelf was ik even de weg kwijt.”
FOTO GVB Gepensione­erd landbouwer Jan Gielen (64) stond zijn veld af voor het doolhof. “Anderhalve kilometer aan gangen in mijn maisveld. En ja, ook zelf was ik even de weg kwijt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium