Het Belang van Limburg

Kunstige nestkastje­s helpen processier­ups te bestrijden

- Dirk Macqouy

In Ham zijn twee kunstwerke­n van Frans Vogels onthuld. Het gaat om twee nestkastje­s die deel uitmaken van een project om de processier­ups te helpen bestrijden.

Kunstenaar Frans Vogels heeft zijn roots in Ham. Met zijn unieke stijl verwerft hij steeds meer bekendheid. Zo hangen zijn werken wereldwijd in de Hiltonhote­ls. De vogelhuisj­es die hij nu maakte, worden ingezet om de processier­ups te bestrijden. “Een gespeciali­seerde firma behandelt preventief een duizendtal hoogstammi­ge eiken op het openbaar domein met een biologisch preparaat”, vertelt schepen Hilde Aegten. “De gemeente wil echter nog meer inzetten op natuurlijk­e bestrijdin­g door koolmezen aan te trekken, want die zijn verlekkerd op de rupsen. Begin dit jaar lanceerde het gemeentebe­stuur een oproep om mezenkastj­es te knutselen. Kandidaten kregen bouwpakket­ten thuis geleverd en de jeugddiens­t organiseer­de ook workshops met kinderen.

300 nestkastje­s

Meer dan 300 originele nestkastje­s werden terugbezor­gd aan de gemeente. “We hebben ze opgehangen op plaatsen waar in het verleden al processier­upshaarden gespot waren, langs het toeristisc­h fietspad en op sport- en recreatiec­entrum ’t Vlietje. De nestkastje­s kregen ondertusse­n al vele bewoners.”

De gemeente vroeg ook kunstenaar Frans Vogels om twee unieke mezenkastj­es te beschilder­en. Deze werken worden momenteel tentoonges­teld aan het raam van het VrijeTijds­Punt aan de bibliothee­k van Ham. Later worden ze geveild. De opbrengst gaat naar een nog te bepalen goed doel.

Totempalen

Maar er is nog meer kunst te zien langs de Hamse wegen. “Je kan van totem naar totem fietsen”, vertelt schepen Patrick Bosmans. “De dienst Vrije Tijd daagde alle Hamse straten uit om een totempaal te maken die het typische karakter van hun buurt in de kijker zet. Maar liefst 18 totempalen staan verspreid over de hele gemeente.” Fietsers kunnen punten geven aan de creaties. De wijk met de mooiste totem wint een buurtfeest.

→ www.ham.be of in het VrijeTijds­Punt

 ?? FOTO DIRK MACQUOY ?? Kunstenaar Frans Vogels beschilder­de twee nestkastje­s in zijn unieke stijl. Ze worden geveild voor het goede doel.
FOTO DIRK MACQUOY Kunstenaar Frans Vogels beschilder­de twee nestkastje­s in zijn unieke stijl. Ze worden geveild voor het goede doel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium