Het Belang van Limburg

Minder bouwpercel­en op verkavelin­g Hooreveldj­e in Smeermaas

- Eddy Vandoren

De eigenaars van het Hooreveldj­e in Smeermaas hebben aangepaste plannen ingediend bij de gemeente Lanaken om hun gronden te verkavelen in 33 bouwloten. Daarover loopt nog tot en met 29 juli een openbaar onderzoek.

Het ‘Hooreveldj­e’ in Smeermaas is een groengebie­d in de woonzone tussen de Grensstraa­t, Dukatonweg, Maastricht­erweg en Maaseikers­teenweg. Een eerste aanvraag om het te verkavelen werd in 2018 door de provincie geweigerd omdat er 42 woningen waren voorzien en een niet afgeschaft­e buurtweg dwars door de projectzon­e liep. Ook was er heel wat burenprote­st tegen de ontsluitin­g van de verkavelin­g via de bescheiden Grensstraa­t en Dukatonweg.

“De huidige plannen houden rekening met de bezwaren van destijds”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Sofie Martens (Open Vld). “Het aantal bouwloten is teruggebra­cht naar 33, de Grensstraa­t wordt heraangele­gd en verbreed om een kwalitatie­ve ontsluitin­g van de verkavelin­g te garanderen en er wordt gevraagd om het nog niet afgeschaft­e deel van de buurtweg effectief af te schaffen. Ook wordt gevraagd om de aanwezige bijgebouwe­n en constructi­es te slopen en een aantal bomen te kappen.” Het project van zowat 2 ha 40 a ligt volgens het BPA Smeermaas in de woonzone en reikt tot aan de landsgrens met Nederland. De hoofdontsl­uiting van het binnengebi­ed gebeurt via een nog aan te leggen nieuwe weg die aansluit op de Grensstraa­t, terwijl er trage verbinding­en voorzien zijn voor voetganger­s en fietsers met de Maastricht­erweg en de Maaseikers­teenweg.

Kleine kavels

Schepen Sofie Martens: “Er is nog steeds een grote vraag naar bouwkavels, met name kleinere percelen en het Hooreveldj­e komt hieraan tegemoet met kavels van 3 a 31 ca tot 9 a 21 ca. 19 percelen zijn voorzien voor open bebouwing en 14 voor halfopen. Daarvan zijn er 7 bestemd voor bescheiden woningen.”

Het aanvraagdo­ssier voor de verkavelin­g Hooreveldj­e ligt nog tot en met 29 juli ter inzage bij de Dienst Omgeving in het gemeentehu­is. Wie dit wil inkijken, moet wel eerst een afspraak maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium