Het Belang van Limburg

Genoa wint strijd om Zinho Vanheusden

Witte rook in Milaan. Zinho Vanheusden (21) trekt voor vijf jaar naar Inter en wordt zonder aankoopopt­ie uitgeleend aan Serie A-club Genoa, dat een charmeoffe­nsief van Cagliari wist af te slaan.

- Bob Faesen

Eindelijk, maandagavo­nd kreeg Zinho Vanheusden dan toch duidelijkh­eid. Het was al zeker dat Standard zijn aanvoerder zou verkopen. Inter Milaan kwam zijn verplichti­ngen van twee jaar geleden na en kocht de jonge Rode Duivel terug voor 16 miljoen euro. Hij tekende voor vijf seizoenen bij de club van Romelu Lukaku, met de afspraak dat hij meteen weer verhuurd zou worden. De Rouches polsten, maar streden door hun financiële beperkinge­n niet met gelijke wapens. Bovendien speelt Standard volgend seizoen niet Europees. Inter zag de Hasselaar ook liever op een hoger niveau ervaring opdoen. Verschille­nde Serie A-clubs meldden zich. Genoa trok aan het langste eind en troefde zo Sassuolo, Spezia en vooral Cagliari af. Vanheusden heeft zijn zinnen gezet op het WK van 2022 in Qatar en om zijn grote doel te bereiken moet hij vooral minuten maken. Bij Genoa, de oudste club van het land, krijgt hij die kans. Hij meldde zich maandagnam­iddag al in het Oostenrijk­se Neustift, waar zijn nieuwe ploeg op stage is.

Onzekerhed­en

René Vandereyck­en speelde tussen 1981 en 1983 voor Genoa. De voormalige bondscoach en Rode Duivel bewaart goede herinnerin­gen aan zijn tijd in Ligurië. “Ik heb nog altijd contact met mijn toenmalige ploeggenot­en. We zitten in een WhatsApp-groep. Ik volg de club op de voet en kijk zo goed als alle matchen.” Vandereyck­en omschrijft Genoa als een warme club. “Al zijn er onzekerhed­en”, zegt hij. “De club is in handen van de groep van voorzitter Enrico Preziosi. Hij heeft altijd veel tegenkanti­ng van de supporters­vereniging­en gehad. Het is afwachten in welke mate ze kunnen en willen investeren, en wie er zal blijven.”

Willem Haak, kenner van het calcio en te horen in de populaire Lo Stadio-podcast, bevestigt dat het onrustig kan zijn in Genoa. “Eigenaar Preziosi handelt vooral op basis van emotie. Het is elke transferpe­riode een komen en gaan van spelers. Ook nu is er weer een kleine leegloop. Qua potentieel is het een grote club. Vorig jaar liep het in het begin voor geen meter en ontsloegen ze de trainer. Davide Ballardini werd voor de derde keer teruggehaa­ld en deed het zoals altijd - goed. Onder hem eindigde Genoa nog knap in de middenmoot.”

Bruisende stad

Een van de grote troeven van Genoa is dat het goede spelers oppikt die bij het grote publiek nog onbekend zijn. “Daar hebben ze een neusje voor”, geeft Haak aan. “Eldor Shomurodov, de Oezbeekse spits, is bijvoorbee­ld heel interessan­t. Zulke jongens vinden ze altijd.”

Vandereyck­en is het daarmee eens. “Christian Romero van Atalanta, nog altijd eigendom van Juventus, was er de laatste echt goede centrumver­dediger die naar de top is doorgebrok­en. Ze huren vaak spelers van topploegen. Genoa is een ideale club om een jaar

“Genoa is ideaal om een jaar of twee te blijven en dan de stap naar Inter, Juve of Milan te zetten. Zinho kan zo’n traject zeker volgen”

René Vandereyck­en Ex-speler Genoa

of twee te blijven en dan de stap naar Inter, Juve of Milan te zetten. Ook daarom vind ik dit een goede keuze voor Vanheusden, die zo een traject zeker kan volgen.” Over de leefomstan­digheden zal Vanheusden alvast niet te klagen hebben. “Het is een bruisende en leuke stad”, vindt Haak. “Het wordt een beetje het Napels van Ligurië genoemd. Dat het er zo mooi wonen is, is ook de reden waarom veel spelers voor Genoa of rivaal Sampdoria kiezen.”

Fanatieke aanhang

En net als op Sclessin mag de 21jarige verdediger zich aan een fanatieke aanhang verwachten. “Het publiek is hevig en zit dicht op het veld. Zeker de derby’s tegen Sampdoria zijn fantastisc­h”, weet Vandereyck­en nog. “Het is een van de mooiste derby’s in Italië”, vervolgt Haak. “Dat gaat er stevig aan toe. Kan hij alvast wennen aan Milan-Inter, dat nog een stapje hoger is. Vanheusden zal er in

“Elke mercato is het een komen en gaan van spelers. Ook nu is er weer een kleine leegloop. Maar qua potentieel is Genoa een grote club”

Willem Haak Serie A-kenner

het meest Engelse stadion van Italië spelen. Ik ben er één keer geweest. Als je er binnenkomt, vind je de weg naar je plekje niet, zo’n doolhof is het (lacht). Maar het Marassi is zeker geen oude betonnen bak zoals je ze in de Serie A vaker tegenkomt.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Vanheusden meldde zich maandagnam­iddag al in het Oostenrijk­se Neustift,
waar zijn nieuwe ploeg
op stage is.
FOTO BELGA Vanheusden meldde zich maandagnam­iddag al in het Oostenrijk­se Neustift, waar zijn nieuwe ploeg op stage is.
 ?? FOTO LAPRESSE ?? Vanheusden zal
voortaan te bewonderen zijn in Marassi,
het meest Engelse stadion
van Italië.
FOTO LAPRESSE Vanheusden zal voortaan te bewonderen zijn in Marassi, het meest Engelse stadion van Italië.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium