Het Belang van Limburg

Texas Bar, de eerste echte dancing van Limburg

- GENK Joos Meesters

Het parkeerter­rein tegenover de ingang van het KRC Genk-stadion. In de jaren vijftig heeft de vader van Jozef Stultjens er een café voor de supporters van Thor Waterschei. “In 1955 heb ik dat overgenome­n”, zegt Stultjens (89). Om ook op weekdagen inkomsten te hebben, begint hij er een winkeltje, een judohal, een biljartzaa­l en uiteindeli­jk een manege met drie paarden. Door die manege verandert de naam in de jaren zestig van Sportpavil­joen in Texas Bar. De chalet met klapdeurtj­es lijkt wel weggeplukt uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Alles is van hout, tegen de muur hangen cowboytafe­relen en hoefijzers. “Op een keer heb ik een brief geschreven naar de gouverneur van Texas met de vraag om wat typische spullen op te sturen. Als adres had ik gewoon ‘Gouverneur Texas’ geschreven. Maar op een dag is hier een zak afgeleverd met runderkopp­en, zadels en meer van dat.” Voor danslustig­e klanten heeft Stultjens een platenspel­er. “Ik legde een lp of een single op en de mensen dansten daarop. The Rolling Stones en The Beatles waren er nog niet, kun je je dat voorstelle­n? Ik draaide The Ramblers, The Skymasters, Frank Sinatra of Glenn Miller. Maar na elke plaat moest ik wisselen. Van veel sfeer was er geen sprake.”

Eerste discobar

Stultjens is ondertusse­n ook radio-dj bij Radio Luxemburg. Op stap in Antwerpen krijgt hij een idee. “Ieder café draaide daar een ander genre. Hier was het operette, daar was het hedendaags­e muziek. Ik dacht: als ik nu eens een draaitafel laat maken zoals bij de radio en ik draai al die genres door elkaar? Op mijn vraag heeft de firma Vetelec met twee platendraa­iers, een mengpaneel, een bandopneme­r en een micro de eerste discobar gemaakt.”

Het is 1965 en in de Texas Bar gaat een nieuwe wereld open. Stultjens kan nu plaatjes aan elkaar mixen en tussendoor babbelen zoals hij op de radio doet. “Schreeuwen heb ik nooit gedaan, ik deed het eerder op de humoristis­che manier. Dan zei ik: ‘Zijt ge nu weer met uw eigen vrouw aan het dansen?’ Of ik beloofde een cruise voor wie eerst op de dansvloer stond. Dat ik een boottocht op de Molenvijve­r bedoelde, zei ik er pas achteraf bij. Of ik draaide de micro goed open om dan eens flink te niezen, zodat iedereen zich een bult schrok.” Zelfs telefoongr­appen behoren tot het repertoire van Joe Berluck, de dj-naam van Stultjens. “Als het voetbal was, belde ik naar de vrouw van een stamgast. Met de telefoon op luidspreke­r zodat de hele zaak het kon horen. ‘Is Jean niet thuis?’ vroeg ik. ‘Nee, hij is naar het voetbal’, zei zijn vrouw dan. ‘Heeft hij u nu weer alleen gelaten?’ Zo hield ik ze aan het lijntje terwijl iedereen kon meeluister­en.”

Verzoeknum­mers

Het nieuws van de discobar gaat rond als een lopend vuurtje. “Barstensvo­l zat het”, zegt Stultjens. “Tot 600 à 700 man op een avond in het weekend. We hadden veel klanten van de kanten van Luik. Meestal kwam dat door mond-totmondrec­lame. Ze kwamen zelfs van Londen. Ik heb ook in Engeland en Ierland opgetreden als dj. Vaak waren dat mensen die naar de discobar kwamen kijken en vroegen om ook eens bij hen te draaien. Een paar maanden nadat wij ermee begonnen waren, kon Vetelec de bestelling­en niet meer bijhouden.”

Flitsende discotheek­verlichtin­g is er niet in de Texas Bar. “Maar het was dikwijls heel gezellig. In die tijd kon je nog een polonaise doen. Wat ik ook heel mooi vond, is dat de Texas Bar een zaak voor iedereen was. De tieners waren in de zaal aan het dansen en ondertusse­n zaten hun ouders bij mijn vrouw aan de toog een pint te pakken.” Om toegang te krijgen tot de Texas Bar, moeten jongeren wel achttien zijn. “Maar ze pikten ook de paspoorten van oudere broers of zussen. Er stond wel een portier aan de deur, maar die heeft goed verdiend door een oogje dicht te knijpen.” (lacht) Bertha staat achter de toog, Joe achter de discobar. “Weet je waar ik spijt van heb? Dat ik de bierkaartj­es waar ze hun verzoeknum­mertjes op schreven niet meer heb. Vooral voor de manier waarop ze het schreven, vaak in onbestaand Engels. Die verzoeknum­mers, dat was mijn sterkte. Je kon bij mij één keer een nummertje aanvragen en als ik je drie maanden later weer zag binnenkome­n, stond als eerstvolge­nde plaat die van jou op. Zonder dat je het moest vragen.”

38 pinten

Dorst hoeft Berluck ook niet te lijden achter zijn discobar. “Ik heb eens een avond tegen de garçons gezegd: ‘Geen enkele pint wegnemen.’ Ik nam een slokje en dan zette ik ze aan de kant. Aan het eind van de avond had ik er 38 pinten staan.” Het zijn wel vaak lange, slopende dagen voor Jozef en zijn vrouw Bertha. “Hoelang we open bleven? Tot er gesloten werd”, zegt Stultjens. “Vooral op zondag kon dat wel eens pijn doen. “Zondagmidd­ag moest de zaak weer open, want dan was er voetbal. Dat komt hard aan als je ’s morgens om zes uur pas gesloten hebt.”

Stultjens is van vele markten thuis. Hij is piloot in Zwartberg, treedt op als dj en brengt plaatjes uit als The Erotic Voice of Europe. De naam verwijst naar zijn zwoele, diepe stemgeluid. In de Texas Bar houdt hij het eerder bescheiden, maar bij Toni Corsari op tv verschijnt hij in cowboypak op een paard. “Ik heb daar nog een dure micro stukgescho­ten. Ik kwam met mijn paard de scène op, trok mijn pistool en ‘pang’. Die micro moet pre

“Texas Bar was een zaak voor iedereen. De tieners waren in de zaal aan het dansen terwijl hun ouders bij mijn vrouw aan de toog een pint pakten”

Jozef Stultjens Voormalige uitbater Texas Bar

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Nadat Jozef Stultjens het supporters­café van Thor Waterschei overgenome­n heeft van zijn vader, begint hij er een winkeltje, een judohal, een biljartzaa­l en een manege met drie paarden. Door die manege verandert de naam in de jaren zestig van Sportpavil­joen in Texas Bar.
FOTO'S RR Nadat Jozef Stultjens het supporters­café van Thor Waterschei overgenome­n heeft van zijn vader, begint hij er een winkeltje, een judohal, een biljartzaa­l en een manege met drie paarden. Door die manege verandert de naam in de jaren zestig van Sportpavil­joen in Texas Bar.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Wat er na de brand nog restte van de Texas Bar.
FOTO HBVL Wat er na de brand nog restte van de Texas Bar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium