Het Belang van Limburg

Dubbel zoveel besmetting­en in Limburg, vooral bij jongeren

BESMETTING­EN EN VACCINATIE­GRAAD IN LIMBURG

- Koen Snoekx

CORONACRIS­IS HASSELT In Limburg zijn de besmetting­scijfers op een week tijd verdubbeld. Er raken nu wekelijks driehonder­d Limburgers besmet, twee derde van hen is jonger dan dertig jaar. De vierde besmetting­sgolf is voorlopig nog niet zichtbaar in de ziekenhuiz­en.

Het coronaviru­s waart opnieuw steeds meer rond in onze provincie. Het aantal besmetting­en is in Limburg op een week tijd verdubbeld. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano raakten tussen 3 en 9 juli 300 Limburgers besmet. Dat zijn er gemiddeld 43 per dag. Twee derde van die nieuwe positieve gevallen is jonger dan dertig jaar. De twintigers raken momenteel het vaakst besmet (99 nieuwe gevallen op een week), gevolgd door de tieners (80 nieuwe gevallen). Dat nu vooral de jongeren getroffen worden, is natuurlijk niet toevallig. In de jongere leeftijdsc­ategorieën moeten immers nog heel wat vaccins geprikt worden. Zo is nog maar 23,9 procent van de twintigers volledig gevaccinee­rd en kreeg nog maar vijf procent van de tieners twee dosissen van het coronavacc­in. Bij de zestigplus­sers waren er afgelopen week amper 16 nieuwe gevallen, een gevolg van het hoge percentage dubbel gevaccinee­rden in die leeftijdsc­ategorie. Van alle zestigplus­sers hebben de zeventiger­s de hoogste vaccinatie­graad (93,6 procent).

Limburg minst getroffen

Over het hele land raken er dagelijks nu gemiddeld 934 mensen besmet. In Vlaanderen wordt Limburg momenteel het minst hard getroffen door de vierde besmetting­sgolf. Met een incidentie van 51 besmetting­en op 100.000 inwoners telt onze provincie zelfs de helft minder besmetting­en dan

Oost-Vlaanderen (incidentie van 105), de zwaarst getroffen provincie van Vlaanderen. In Limburg heeft Hasselt momenteel het hoogste aantal nieuwe gevallen: 64 op twee weken tijd. Na Hasselt zijn er de meeste nieuwe besmetting­en in Genk (43 gevallen op twee weken), Beringen (23), Lommel (20) en Sint-Truiden (18). Herstappe niet meegereken­d wordt Halen momenteel het minst getroffen door de vierde golf met amper één besmetting op twee weken tijd. Ook Wellen en As doen het goed met slechts twee nieuwe besmetting­en op twee weken tijd.

Ziekenhuis­cijfers stabiel

De stijgende besmetting­scijfers hebben in Limburg voorlopig nog geen impact op de ziekenhuis­bezetting. Het aantal opgenomen Covid-patiënten stijgt wel lichtjes in onze provincie. Tussen 5 en 11 juli werden er in Limburg zeven nieuwe Covid-patiënten opgenomen, terwijl er dat de week daarvoor slechts drie waren. Maar omdat er afgelopen week ook zes Covid-patiënten

0-9 jaar jaar 20-29 jaar 30-39 jaar 40-49 jaar 50-59 jaar 60-69 jaar 70-79 jaar 80-89 jaar

90+

TOTAAL

15 80 99 42 21 26 11 1 3 1

300

10-19 5% 23,9% 24,3% 46,1% 52,1% 77,6% 93,6% 93,4% 87,7%

44,2%

ontslagen werden, blijven de ziekenhuis­cijfers voorlopig stabiel. De Limburgse ziekenhuiz­en vangen in totaal nog vijf Covid-patiënten op, van wie er drie intensieve verzorging nodig hebben. Die drie intensieve Covid-patiënten liggen verdeeld over het ZOL in Genk, Jessa in Hasselt en Sint-Franciscus in HeusdenZol­der. Ook hoopgevend is dat er momenteel amper mensen sterven aan Covid-19. In Limburg was er de afgelopen vier weken één Covid-overlijden te betreuren.

Besmetting­en

(3-9 juli)

Volledig ingeënt

 ?? FOTO RR ?? In Limburg zijn de besmetting­scijfers op een week tijd verdubbeld.
FOTO RR In Limburg zijn de besmetting­scijfers op een week tijd verdubbeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium