Het Belang van Limburg

CD&V wil burgers via internet laten meepraten in parlement

Kunnen burgers straks mee debatteren over bepaalde wetsvoorst­ellen in het federaal parlement? Als het van CD&V afhangt wel. Kamerlid Steven Matheï stelt voor om het reglement van de Kamer aan te passen.

- Timmie van Diepen

In Nederland bestaat het al: de internetco­nsultatie. Van zodra het parlement het nodig vindt om het brede publiek te betrekken, worden burgers via de website www.internetco­nsultatie.nl gevraagd om hun mening te geven over een bepaald wetsvoorst­el. Na afloop worden alle reacties gepublicee­rd, op elkaar reageren kan dus niet.

CD&V pleit ervoor om in ons land een gelijkaard­ig systeem op poten zetten. Kamerlid Steven Matheï heeft een voorstel klaar om het Kamerregle­ment aan te passen en de diensten van de Kamer te vragen om een praktische toepassing uit te werken.

Internettr­ollen

“Ik vind het niet meer dan logisch om dit ook in ons land te organisere­n”, zegt Matheï. “Het zal de kloof tussen burger en politiek niet helemaal dichten, maar we moeten er wel alles aan doen om het parlement dichter bij de burgers te brengen.”

Net zoals in Nederland zou het ook in ons land aan het parlement zelf zijn om te beslissen wanneer de internetco­nsultatie wordt geopend. “Die bevraging zou best zes tot acht weken duren en mag niet opschorten­d werken, dat wil zeggen dat ze het gewone parlementa­ire werk niet mag dwarsbomen. Zo willen we vermijden dat het instrument wordt ingezet als vertraging­smanoeuvre. Vervolgens kunnen we die reacties meenemen bij de bespreking van het wetsvoorst­el.”

“Om internettr­ollen te vermijden, stel ik voor dat burgers kunnen inloggen via hun eID, maar ze wel kunnen aanvinken of hun naam al dan niet verschijnt bij hun bijdrage.”

“In Nederland levert het alleszins heel wat waardevoll­e zaken op. De reacties komen van burgers, maar ook van organisati­es en experten. In die zin is het ook een uitnodigin­g aan professore­n van onze universite­iten om bij te dragen aan het maatschapp­elijke debat.” Matheï hoopt op de steun van andere partijen in de Kamer. “Ik denk wel dat er draagvlak zal zijn voor dit voorstel. Op lokaal vlak doen we dit eigenlijk al jaren. Als er grote projecten worden uitgevoerd, vragen we de burgers om hun mening. In mijn eigen stad Peer (waar Matheï burgemeest­er is, nvdr.) doen we dit al sinds 2013. De ene keer lukt dat al wat beter dan de andere, maar vaak is het wel waardevol. Je stelt je als bestuur voor een stuk kwetsbaar op, maar burgers zijn vaak de beste ervaringsd­eskundigen. Door ze te betrekken, kom je in het algemeen tot beter gestoffeer­de projecten en straks hopelijk ook betere wetsvoorst­ellen.”

“Ik denk wel dat er draagvlak zal zijn voor dit voorstel. Op lokaal vlak doen we dit eigenlijk ook al jaren” Steven Matheï Burgemeest­er Peer en Kamerlid

 ?? FOTO BELGA ?? Kamerlid Steven Matheï stelt voor om het reglement van de Kamer aan te passen zodat burgers mee kunnen debatteren over bepaalde wetsvoorst­ellen.
FOTO BELGA Kamerlid Steven Matheï stelt voor om het reglement van de Kamer aan te passen zodat burgers mee kunnen debatteren over bepaalde wetsvoorst­ellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium