Het Belang van Limburg

Vlaamse regering wil komaf maken met asbest in daken jeugdlokal­en

- Timmie van Diepen

BRUSSEL

De Vlaamse regering wil dringend af van asbest in de daken van verouderde jeugdlokal­en. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt 27,6 miljoen euro vrij om die operatie te versnellen.

Heel wat jeugdbeweg­ingen in Vlaanderen maken gebruik van verouderde lokalen, waar vaak ook nog asbestdake­n op liggen. Dat is een doorn in het oog van de Vlaamse regering, die zo snel mogelijk van de asbestdake­n af wil.

“Asbest is nefast voor onze gezondheid”, zegt minister Demir. “Het is niet meer van deze tijd om de verouderde daken te laten liggen op plaatsen waar kinderen en jongeren spelen en elkaar ontmoeten.” Onder haar impuls trekt de Vlaamse regering 27,6 miljoen euro uit voor versnelde asbestafbo­uw.

Meerkost

Voor het eerst worden jeugdlokal­en daarbij een prioriteit. Als de daken van die lokalen worden verwijderd, zal Vlaanderen binnenkort de ‘asbestmeer­kost’ financiere­n voor het vrijgekome­n asbestceme­nt en de afvalverwe­rkingskost­en.

Als de lokale besturen eigenaar zijn van de gronden of de lokalen, kan de financieri­ng ook gelijklope­n met een mogelijke energieren­ovatie. “Als de daken worden vervangen, kunnen de jeugdlokal­en ook worden voorzien van isolatie om ze klaar te maken voor de toekomstig­e generaties”, zegt Demir. Voor de ‘asbestmeer­kost’ zal Vlaanderen dan de afvalverwe­rkingskost­en op zich nemen. “Als de jeugdlokal­en op private grond zijn gebouwd, kan de gemeente een facilitere­nde rol opnemen tussen lokale jeugdveren­igingen en de eigenaars.”

Ophaling aan huis

Tegelijk wordt ook de ophaling van asbestceme­nt aan huis verruimd. Vandaag gebeurt dat al in 80 procent van de gemeenten, maar met een deel van het nu voorziene budget moet dat de komende jaren in heel Vlaanderen gebeuren. “De burgers betalen door deze dienstverl­ening slechts een fractie van de werkelijke kost en ze krijgen ook voldoende beschermin­gsmateriaa­l”, zegt Demir.

“De bedoeling van al deze projecten blijft om Vlaanderen tegen 2040 ‘asbestveil­ig’ te maken. Dat betekent dat asbest in risicovoll­e toepassing­en of in slechte staat wordt verwijderd. Dat is een grote uitdaging, daarom willen we een versnellin­g hoger schakelen. Zeker daar waar kinderen en jongeren hun vrije tijd regelmatig doorbrenge­n.”

MILIEU

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Minister Zuhal Demir.
FOTO BELGAIMAGE Minister Zuhal Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium