Het Belang van Limburg

Anarchie in Zuid-Afrika na opsluiting oud-president

- Werner Rommers

Het begon als protest tegen de opsluiting van oud-president Jacob Zuma, en eindigde in zware gevechten en plundering­en. In Zuid-Afrika zijn al zeker 45 mensen omgekomen bij het geweld, en er is voor miljoenen euro aan schade aangericht. Cyril Ramaphosa, de huidige president, stuurt nu 3.000 soldaten uit om de anarchie te stoppen.

Anarchie heerst in de straten van KwaZulu-Natal - de thuisbasis van ex-president Jacob Zuma - en de regio rond de miljoenens­tad Johannesbu­rg. Winkels worden geplunderd, auto’s in brand gestoken en belangrijk­e invalswege­n geblokkeer­d. In totaal zijn al 45 doden gevallen, onder meer in een winkelcent­rum in Soweto, het bekende township aan de rand van Johannesbu­rg waar oud-president Nelson Mandela jarenlang woonde. Tien mensen werden daar wellicht verdrukt toen relschoppe­rs en plunderaar­s massaal op de vlucht sloegen voor de politie. Agenten schoten hier en daar al met rubberkoge­ls in de menigtes, maar over het algemeen kijken ze vooral machteloos toe hoe de bevolking de straten overneemt. President Cyril Ramaphosa heeft intussen het leger ingeschake­ld dat sinds maandag de politie ondersteun­t en strategisc­he plaatsen zoals luchthaven­s bewaakt. Tegelijk

probeerde hij via een televisiet­oespraak de relschoppe­rs op andere gedachten te brengen: “Er zijn mensen die gekwetst of boos zijn. Maar dit mag nooit een rechtvaard­iging zijn voor zulke gewelddadi­ge, ontwrichte­nde en destructie­ve acties.”

Fanatieke aanhangers

De rellen - volgens sommigen de zwaarste in meer dan dertig jaar - startten eind vorige week na de opsluiting van oud-president Jacob Zuma. Hij weigerde te getuigen in een onderzoek naar corruptie tijdens zijn negen jaar durende bewind, waardoor hij nu vijftien maanden de cel in moet.

Zuma - die zeker in zijn thuisbasis KwaZulu-Natal nog duizenden fanatieke aanhangers heeft - riep zijn volgers op om te protestere­n tegen zijn gevangenne­ming. Het politieke protest is nu uitgemond in chaos. “Criminelen en opportunis­tische individuen misbruiken de situatie om zichzelf te verrijken”, aldus politiemin­ister Bheke Celi. Sowieso heerst bij veel Zuid-Afrikanen frustratie over de hoge werklooshe­id en de erg strenge coronarege­ls. In verschille­nde regio’s zijn er berichten van winkeleige­naars die plunderaar­s onder vuur nemen. Hetzelfde bij sommige blanke Zuid-Afrikanen die vaak in afgesloten buurten wonen en de voorbije dagen tot op de tanden gewapend langs de hekken van hun residentie patrouille­erden. Celi riep de Zuid-Afrikaanse bevolking al herhaaldel­ijk op het heft niet in eigen handen te nemen. Vraag is nu hoelang de protesten en wegblokkad­es nog zullen aanhouden. Veel winkels houden de deuren gesloten, ook benzinesta­tions blijven dicht. President Ramaphosa vreest voedsel- en medicijnte­korten in bepaalden delen van het land. Andere ministers waarschuwd­en dan weer dat het massale protest de coronacijf­ers in Zuid-Afrika nog slechter kunnen maken.

 ?? FOTO EPA-EFE AP ??
FOTO EPA-EFE AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium