Het Belang van Limburg

Limburgers hebben grootste baksteen in de maag

- Dominiek Claes

Van alle Vlamingen hebben de Limburgers de grootste baksteen in de maag. Maar liefst 80,5 procent van de Limburgse gezinnen is eigenaar van een eigen woning. Nergens anders in Vlaanderen ligt dat percentage hoger.

Dat blijkt uit bijkomende berekening­en van de Confederat­ie Bouw Vlaanderen, op basis van gegevens van het Steunpunt Wonen. Die laatste instantie bevraagt regelmatig de Vlamingen naar de eigenschap­pen en kwaliteit van hun woning. Het laatste onderzoek dateert van 2018 (gepublicee­rd in 2019). Daaruit bleek al dat 71,6 procent van de Vlaamse gezinnen eigenaar is van een eigen woning. De rest huurt een woning op de private markt (19,3 procent), huurt op de sociale markt (7,3 procent) of beschikt op een of andere manier over een gratis verblijf (1,7 procent).

Provincies

Het meest recente rapport van Steunpunt Wonen maakt geen onderschei­d tussen de Vlaamse provincies. De Confederat­ie Bouw Vlaanderen heeft die berekening nu wel gemaakt, op basis van de gegevens van Steunpunt Wonen. Daaruit blijkt dat de Limburgse gezinnen veruit het vaakst eigenaar zijn van hun woning. Limburg steekt er zelfs opvallend bovenuit. (zie infografie­k) Met 80,5 procent eigenaars laat Limburg Vlaams-Brabant (76 procent) flink achter zich. In Antwerpen is het aandeel van de eigenaars-bewoners het laagst. “Een mogelijke verklaring voor het hoge aandeel eigenaars in Limburg is de relatieve betaalbaar­heid van woningen in Limburg”, zegt Marc Dillen, CEO van de Vlaamse Confederat­ie Bouw. Zo kostte een woning in het eerste kwartaal van 2020 in Limburg gemiddeld 249.250 euro, 35.750 euro minder dan het Vlaams gemiddelde. Vergeleken met Vlaams-Brabant, de duurste provincie van Vlaanderen, is een huis in Limburg 52.500 euro goedkoper.

Prijsstijg­ing

Het is wel de vraag hoe lang Limburg dat prijsvoord­eel nog kan genieten. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 zijn de woningprij­zen in Limburg al met 13 procent gestegen, terwijl dat gemiddelde in heel Vlaanderen met 12 procent steeg. “Dat zijn fameuze prijsstijg­ingen, zelfs als we rekening houden met de afschaffin­g van de woonbonus begin 2020”, zegt Marc Dillen. “Limburg telt ook geen echt grote steden, zoals Antwerpen. In grote steden is de opwaartse druk op de prijzen nog hoger. Ook dat kan een deel van de verklaring zijn”, zegt hij.

Toekomst

“Het bezit van een eigen woning is een belangrijk voordeel voor een zorgeloze toekomst”, analyseert Dillen. “Het zorgt voor een mooie opbouw van kapitaal. Bij oudere mensen is de hypothecai­re lening meestal afbetaald, waardoor de woonkosten na hun pensioen doorgaans een stuk lager zijn dan voor huurders.”

Een groot aandeel eigenaars kan ook de renovatie helpen bevorderen. “Het is immers makkelijke­r om eigenaars te stimuleren om te renoveren omdat zij ook onmiddelli­jk het voordeel hiervan ondervinde­n”, besluit Dillen.

 ??  ??
 ?? FOTO JIMMY KETS ?? In Limburg zijn de woningen nog redelijk betaalbaar. Dat verklaart mogelijk de grote baksteen in de Limburgse maag.
FOTO JIMMY KETS In Limburg zijn de woningen nog redelijk betaalbaar. Dat verklaart mogelijk de grote baksteen in de Limburgse maag.
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Marc Dillen.
FOTO GUY PUTTEMANS Marc Dillen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium