Het Belang van Limburg

Limburgse bedrijven houden rekening met blijvend telewerk

- Dominiek Claes

De meerderhei­d van de Limburgse bedrijven verwacht dat het thuis- of telewerk ook na de opheffing van de coronamaat­regelen een blijver zal zijn. Al zal dat vooral in een hybride vorm gebeuren.

Dat blijkt uit een bevraging van de werkgevers­organisati­es Unizo Limburg en VKW bij de grote en kleinere Limburgse bedrijven. Sinds 27 juni is het sterk aanbevolen, maar niet langer verplicht, om van thuis uit te werken voor zover de aard van de job dat toelaat.

Hoewel telewerk tijdens de coronapand­emie tot norm werd bestempeld, kon in de praktijk gemiddeld genomen minder dan een kwart van de werknemers van de Limburgse bedrijven zijn of haar job van thuis uit uitvoeren, zo blijkt uit de bevraging. Gemiddeld werkte slechts 22 procent van de medewerker­s van thuis uit. Bij kleine bedrijven was dat ongeveer 18 procent, bij grotere bedrijven ongeveer één op drie. Bij de dienstenbe­drijven liep het percentage thuiswerke­rs op tot 38 procent. Vooral puur administra­tieve functies, zoals boekhoudin­g, lenen zich tot thuiswerk. Veel minder evident is dat voor het aansturen van teams.

Bijna drie op de tien Limburgse bedrijven (29 procent) verwachten een volledige terugkeer van de medewerker­s naar de werkvloer, als straks de coronamaat­regelen verdwijnen. Maar zeven van de tien bedrijven denken dat telewerk een blijver zal zijn. Meer dan de helft (52 procent) gaat uit van een gemengde werkvorm, maar met minder thuiswerk dan nu het geval is. Toch opvallend: tien procent heeft de smaak te pakken en wil in de toekomst nog méér thuiswerk mogelijk maken.

Telewerk heeft zijn voor- en nadelen. De belangrijk­ste voordelen zien de bedrijven in het betere evenwicht tussen werk en leven, de hogere flexibilit­eit en de kleinere ecologisch­e voetafdruk. Toch ervaren de bedrijven meer nadelen dan voordelen. Het gaat dan vooral om de teamgeest, de mentale gezondheid van de medewerker­s en de werkeffici­ëntie. Ook het evenwicht tussen thuiswerke­rs en medewerker­s in het bedrijf is een aandachtsp­unt.

De Limburgse bedrijven hebben een positieve invloed van telewerk gezien op het ziekteverz­uim. Terwijl 27 procent een positief effect merkte op het ziekteverz­uim, maakt slechts 3 procent gewag van een gestegen ziekteverz­uim.

 ?? FOTO SHUTTER ?? Voor de Limburgse bedrijven heeft thuiswerke­n meer nadelen dan voordelen.
FOTO SHUTTER Voor de Limburgse bedrijven heeft thuiswerke­n meer nadelen dan voordelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium