Het Belang van Limburg

Nieuwe fietsbrug en weg naar Eisden geopend

- Mark Dreesen

FIETSEN MAASMECHEL­EN In Eisden is de gloednieuw­e fietsbrug over de Zuid-Willemsvaa­rt geopend. Gelijktijd­ig heeft de aannemer ook de nieuwe toegangswe­g naar Eisden-Dorp opengestel­d.

De inwoners van Eisden hebben er door corona een jaar langer op moeten wachten dan gepland. Maar sinds deze week is de gloednieuw­e fietsbrug over de ZuidWillem­svaart in gebruik. “De fietsbrug werd op 20 maart 2021 vlak naast de bestaande boogbrug op de twee nieuwe landhoofde­n gehesen”, zegt schepen Marleen Kortleven (Open Vld). “Daarna moesten er heel wat wegen vanaf het jaagpad langs de Zuid-Willemsvaa­rt aansluiten op de fietsbrug. Er waren grondverpl­aatsingen noodzakeli­jk en in deze taluds moest een fietspad in twee richtingen van 3 meter breed aangelegd worden. Voor voetganger­s zijn er twee hoge trappen aangelegd naast de brug. De fietsbrug is gemaakt uit houten planken en in de bochten staan houten leuningen. Voor de toeristen langs de vaart zijn er banken gemaakt van boomstamme­n geplaatst. Deze locatie bij de hangende tuinen van

Eisden is zo een mooie toeristisc­he trekpleist­er geworden. Het gaat om ruim 700 meter vrijliggen­de fietspaden die worden opgenomen in het fietsroute­netwerk. Ik ben trots op deze realisatie. De nieuwe kokerbrug onder de Oostelijke ontsluitin­gsweg aan de Kerkhofstr­aat is ook afgewerkt met eenzelfde houten beplanking.”

VERNIELING­EN

Langstraat

Vanaf de boogbrug over de Zuid-Willemsvaa­rt is een gloednieuw­e straat aangelegd in de richting van EisdenDorp. “Hier is er eenrichtin­gsverkeer”, zegt schepen Kortleven. “Een bijzondere straat voor Limburg, want je krijgt via deze weg zicht op het pand dat vroeger gelijk stond met de dijk van de Zuid-Willemsvaa­rt en zes meter in de grond zakte, zonder één scheur in de gevel achter te laten. Wie EisdenDorp nu met de wagen wil verlaten, moet via de Rijksweg. Omdat alle wegen opengestel­d zijn, is het jaagpad EisdenMulh­eim ook na twee jaar weer opengestel­d.”

De werken werden uitbesteed voor een bedrag van 5,7 miljoen euro en gefinancie­rd door de gemeente Maasmechel­en, Limburg Sterk Merk, Agentschap Wegen en Verkeer en de provincie Limburg.

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De eerste fietsers maakten in de gietende regen gebruik van de nieuwe fietsbrug over de Zuid-Willemsvaa­rt in Eisden.
FOTO MARK DREESEN De eerste fietsers maakten in de gietende regen gebruik van de nieuwe fietsbrug over de Zuid-Willemsvaa­rt in Eisden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium