Het Belang van Limburg

Ontvoering, wisseltruc en doodsangst op vliegtuig: Benny Liebens blikt terug op 26 jaar trouwe dienst

- Pieter Vanlommel

Na 26 jaar trouwe dienst en 1.000 wedstrijde­n op de bank zwaait Benny Liebens af bij de Kanaries. Bij wijze van afscheidss­peech bladert de materiaalm­eester uit Bilzen in zijn dikke boek van herinnerin­gen en plukt hij er voor ons vier opmerkelij­ke momenten uit.

1. Doodsangst­en op de Antonov

“De eerste Europese wedstrijd van STVV was tegen Spartak Varna in de Intertoto Cup tijdens het seizoen 1999-2000. Het werd een legendaris­ch debuut. Vanuit Brussel vlogen we naar Sofia, waar we moesten overstappe­n op een Antonov-vliegtuig. Toen we toekwamen in de Bulgaarse hoofdstad was het prachtig weer. Maar toen we opstegen, kleurde de hemel gitzwart. De vlucht naar Varna duurde 45 minuten, maar dat leek wel een eeuwigheid. Door de felle turbulenti­e zakte het vliegtuig voortduren­d een meter of 20 naar beneden en terug. Iedereen zag lijkbleek van de schrik. Het was muisstil. Om toch maar iets te zeggen, vroeg ik aan toenmalig trainer Poll Peters of we morgen zouden trainen. ‘Het is nog niet morgen’, antwoordde hij met schrik in zijn stem. Dolgelukki­g waren we toen we uiteindeli­jk veilig landden.”

2. Op vijf centimeter van stunt tegen Austria Wien

“We schakelden Varna uit en knokten ons ook voorbij Ararat Jerevan uit Armenië. In de volgende ronde wachtte Austria Wien. Op Staaien hadden we met 0-2 verloren, maar in Oostenrijk stonden we verrassend 1-2 voor. We strandden toen op vijf centimeter van een stunt. Het schot van Gunter Verjans raakte de onderkant van de lat en botste weg op de lijn.

Die Europese periode waren voor mij de gouden jaren. Onze kern bestond bijna uitsluiten­d uit Vlamingen. Het plezier en de samenhorig­heid in die groep was ongekend. Dat heb ik later nooit meer meegemaakt. Het was allemaal gemoedelij­k. Onze staf bestond maar uit een man of acht. Op Europese verplaatsi­ngen speelde secretaris Fernand Knaepen zelfs voor kok in ons hotel.”

3. De ontvoering van Henk Houwaert

“In het seizoen 2006-2007 was Henk Houwaert trainer van STVV. De resultaten waren slecht, de supporters werden boos. Na een verloren uitmatch zouden ze ons opwachten op Staaien om verhaal te halen. De chauffeur kon de spelersbus veilig het stadion binnenrijd­en, maar toen moest iedereen wel nog thuis zien te geraken, voorbij de boze menigte. Ik heb Houwaert toen met een dekentje over zich op de achterbank van mijn wagen naar buiten geloodst. ‘Het is Benny maar, laat hem door’, zeiden de supporters. Vervolgens reed ik naar het station van Sint-Truiden, waar iemand met de wagen van Houwaert stond te wachten. Zo is hij veilig thuisgeraa­kt.”

4. Delorge en de truc met het shirt

“Zeven keer gingen we op stage in Spanje en ook zeven keer in Turkije. Op één van die oefenkampe­n in Turkije speelden we een oefenwedst­rijd tegen een Turkse eersteklas­ser. Het was een bitsig duel, waarvan geen wedstrijdb­lad werd opgemaakt. In de eerste helft kreeg Peter Delorge geel toen hij een Turk bijna doormidden trapte. Aan de rust zei hij dat hij de match niet zou uitspelen omdat hij vreesde tegen een tweede geel aan te lopen. Ik heb hem toen een shirt met een ander rugnummer toegestopt. 17 in plaats van 9. En ja hoor, in de tweede helft kreeg hij weer geel, maar hij bleef staan. Iedereen lachte zich een breuk. Alleen de scheidsrec­hter had niet door dat het om dezelfde speler ging.”

“Die Europese periode waren de gouden jaren. Het plezier en de samenhorig­heid in die groep was ongekend” Benny Liebens

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Bij 26 jaar trouwe dienst hoort een shirt met rugnummer 26. Op de achtergron­d ziet u een greep uit de indrukwekk­ende shirtcolle­ctie van Benny Liebens.
FOTO TOM PALMAERS Bij 26 jaar trouwe dienst hoort een shirt met rugnummer 26. Op de achtergron­d ziet u een greep uit de indrukwekk­ende shirtcolle­ctie van Benny Liebens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium