Het Belang van Limburg

Wie grijpt zijn kans tegen AZ in generale repetitie voor Supercup?

Woensdag om 13 uur ontvangt Genk het Nederlands­e AZ. Alle Genkies krijgen nog één keer de gelegenhei­d om hun kandidatuu­r voor de Supercup kracht bij te zetten. Round-up van de voorbereid­ing.

-

Versterkt in de breedte

De mercato moet nog losbranden. Bij veel clubs, zeker uit de grote voetballan­den, is het nog vrij rustig. EURO 2020 en corona zijn daar debet aan. Naast Antwerp en Gent is Genk in eigen land één van de schaarse uitzonderi­ngen. KRC heeft zich al serieus versterkt in de breedte. Noodzaak, aangezien het vroeg dag is. Zes dagen na de Supercup volgt al een competitie­trip naar Standard en begin augustus staat de eerste Champions League-opdracht op het menu. Met Jukleröd en Sadick is het aantal opties in de defensie vergroot en wordt er geanticipe­erd op een mogelijk vertrek van Uronen en Lucumi. Op het middenveld is exAjacied Eiting een verse kracht, een alternatie­f voor Heynen en Hrosovsky. Om de concurrent­ie voor de offensieve driehoek en de tien aan te scherpen, is met Trésor een jonge Belg aangetrokk­en. Daarmee is een groot stuk van het huiswerk af. Al blijven ze in Genk uitkijken naar opportunit­eiten en worden de prestaties van de uit Turkije teruggekee­rde Paintsil met een vergrootgl­as bekeken.

Altijd handig als je in economisch moeilijke tijden goed bij kas zit. Dat illustreer­t Genk. De club heeft een flinke financiële slagkracht. Combineer die met een heldere sportieve visie en je hoeft na een beresterk seizoen geen uitverkoop te houden. De hoop om te stunten in de voorrondes van de Champions League is bijgevolg aanwezig, want dat is het eerste doel. De rest staat in functie daarvan. Uiteraard is de tegenstand pittig: Shakhtar Donetsk, Benfica, Monaco en Celtic/Rapid Wenen. Maar meestal zijn Europese (sub)toppers in augustus nog bouwwerven. Dus kan je ze beter nu ontvangen dan later. Maandag weten we wie Genk treft. Natuurlijk zijn er afspraken gemaakt met onder meer Onuachu en Lucumi. Zij mogen bij een rijkelijk bod hun geluk beproeven op een hoger niveau. Maar een vertrek door de grote poort, lees na kwalificat­ie voor de poules van de Champions League, zou Genk en de spelers in kwestie goed uitkomen. En wie weet, is een langer verblijf zelfs mogelijk. Voor anderen is de uitgang hermetisch afgesloten. Na een uitstekend­e Copa America staat Daniel Muñoz in de schijnwerp­ers. Maar een transfer is onbespreek­baar.

Onthoofde Supercup

De voorbereid­ing dan. In theorie eindigt die deze week. Met de Supercup volgt zaterdag al een belangrijk­e afspraak. Maar in de praktijk ziet de wereld er anders uit. Het is te vroeg om conclusies te trekken. Niet alleen bij Genk, ook bij tegenstand­er Club Brugge. Het regent afzegginge­n. Vanaken, Mignolet, Vormer, de Genkse Colombiane­n, Thorstvedt, zij halen de Supercup door recente interlandv­erplichtin­gen of blessures niet. Verder is het de vraag hoeveel minuten de Genkse internatio­nals, die laattijdig terugkeerd­en uit vakantie, al in de benen hebben. Kortom, de Supercup is onthoofd en kadert in de voorbereid­ing. Wat, dixit Van den Brom, niet wil zeggen dat Genk die prijs zomaar laat liggen. Een hele reeks youngsters zijn getest. Het zal ons benieuwen wie na de oefenpot tegen AZ mee op stage mag naar Zeeland, waar de laatste hand wordt gelegd aan de voorbereid­ing op de Supercup. De afvallers keren terug naar de beloftenke­rn. Voor een aantal spelers wordt het duel met Club een eerste doorgedrev­en test. Vragen die een antwoord moeten krijgen: hoe brengt centrale verdediger Sadick het ervan af, welke input kan Eiting geven en kan Trésor Bongonda pushen? En hoe doet de defensie het zonder Colombiaan­se muur? Kan Dessers bij aanvang van een voor hem cruciaal seizoen een hoofdrol opeisen?Wait and see. De Supercup is geen doel op zich, wel een waardemete­r met het oog op de competitie­start en Europa.

Afscheid door grote poort

Schalke 04 volgt Wouters - Sinds John van den Brom de plak zwaait, komt Dries Wouters amper nog aan spelen toe. De verdedigen­de middenveld­er kan rekenen op de interesse van Schalke 04, dat degradeerd­e naar de tweede Bundesliga. Wouters ligt in Genk nog tot 2024 onder contract.

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Welke input kan ex-Ajacied Eiting geven aan Genk?
FOTO JEFFREY GAENS Welke input kan ex-Ajacied Eiting geven aan Genk?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium