Het Belang van Limburg

Waterzuive­ring na dagen al stilgelegd

- Geert Van Baelen

De tijdelijke installati­e die sinds 6 juli het water zuiverde aan het infiltrati­ebekken op de site Agnetendal is afgelopen weekend alweer stilgelegd. Wanneer de filter schoongema­akt moet worden, komt er toch nog even ongezuiver­d water vrij en dat wil de stad helemaal vermijden.

De indrukwekk­ende installati­e moet de komende maanden het water zuiveren dat afkomstig is van de werf aan het jongerence­ntrum. Begin april werden die bemalingsw­erken stilgelegd nadat een lichte vervuiling met xyleen was vastgestel­d. Oppositier­aadslid Peter Smeets, die als bodemdesku­ndig het dossier met argusogen volgt, stelt zich hier vragen bij. “Een voorwaarde in het bestek om deze klus te klaren, was bedrijfsze­kerheid garanderen, en dat loopt blijkbaar al mis. Verder stipuleert het bestek dat de aannemer moet voorzien in een installati­e die 100 m3 per uur kan verwerken. Volgens mijn info ligt de capaciteit van de installati­e in Peer lager.” Smeets zei op de gemeentera­ad van juni dat de installati­e in strijd met de wetgeving is opgebouwd. “Gezien de aard van de werken is een voorafgaan­delijk openbaar onderzoek en een milieuverg­unning klasse 1 vereist”, klonk het, maar schepen Raf Nelis sprak dat tegen. Raadslid Smeets heeft voor deze punten het stadsbestu­ur in gebreke gesteld.

Extra filter

Schepen van Openbare werken Raf Nelis (CD&V) reageert dat alles volgens het boekje verloopt en bevestigt dat de installati­e tijdelijk is stilgelegd. “Niet door een technisch defect. Alleen blijkt dat twee maal per dag, wanneer de filter wordt gezuiverd, de installati­e telkens gedurende een kwartier ongezuiver­d water loost via een bypass”, stelt Nelis. “Dit willen we niet en daarom vragen we de aannemer om een bijkomend filtersyst­eem te voorzien zodat op geen enkel moment ongezuiver­d water wordt geloosd. In afwachting ligt de bemaling sinds dit weekend stil, maar we hebben contact met de firma en we willen de aannemer de kans geven om dit snel op te lossen. We eisen 100 procent veiligheid. Natuurlijk mag dit niet te lang aanslepen, anders zal dit zeker consequent­ies hebben voor de aannemer, maar laten we nu eerst redelijk blijven.”

Nelis weerlegt de opmerking van oppositier­aadslid Smeets dat de installati­e te mager uitvalt. “We hebben op papier de bevestigin­g dat ze aan de capaciteit­seisen voldoet.”

 ?? FOTO GVB ?? De tijdelijke waterzuive­ringsinsta­llatie werd op 6 juli aan het infiltrati­ebekken in gang gezet, maar afgelopen weekend alweer stilgelegd.
FOTO GVB De tijdelijke waterzuive­ringsinsta­llatie werd op 6 juli aan het infiltrati­ebekken in gang gezet, maar afgelopen weekend alweer stilgelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium