Het Belang van Limburg

Grootste eenheid van land heeft nieuwe commandant

- Jan Bex

DEFENSIE

Grootste eenheid? Yep. Even de naakte cijfers. Het Belgisch leger heeft een loonlijst van om en bij de 25.000 personeels­leden. Ruim een vijfde daarvan wordt aangestuur­d vanuit Leopoldsbu­rg en Marche-en-Famenne. Dat is de Gemotorise­erde Brigade.

5.300 manschappe­n

Naast het aparte Special Operations Regiment, met onder meer de para’s en de special forces, is de Brigade veruit de grootste eenheid binnen de Belgische Landmacht en tegelijk de grootste eenheid van Defensie tout court. In zijn essentie is het een grote, op zich staande, gevechtsma­chine van infanteris­ten in het noorden en het zuiden van het land, maar dan ondersteun­d door onder meer logistiek, genie, artillerie en communicat­ie. Op papier 7.152 man sterk. In de praktijk telt de Gemotorise­erde Brigade zo’n 5.300 manschappe­n, waarvan zo’n 1.200 in Leopoldsbu­rg. Dat het Belgisch leger voor een deel ook een papieren leger is dat niet al zijn functies krijgt ingevuld, is al vele jaren een probleem. Maar toch, de nieuwe commandant Geeraert stuurt vanaf nu de grootste eenheid van het land aan.

Gespannen

En dus was ongeveer iedereen met naam, rang en faam binnen Defensie aanwezig op de bevelsover­dracht aan het sportstadi­on van het Kamp van Beverlo. Leopoldsbu­rg is immers, naast Marche-enFamenne, het hoofdkwart­ier van de Gemotorise­erde Brigade. Met voorop, ondanks haar drukke agenda, minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

De Brabançonn­e kon meermaals klinken en het was generaal-majoor Pierre Gerard, baas van de Landmacht, die indrukwekk­end, zonder microfoon, de detachemen­ten van een 16-tal eenheden onder meer het volgende toeriep: “En u zult uw nieuwe commandant gehoorzame­n in alles wat hij u beveelt.” Dat heet traditie, maar dan op zijn kaki’s.

Na de plichtpleg­ingen en voor de receptie, onder een malse Belgische bui, vonden de oude en de nieuwe baas van de Gemotorise­erde Brigade toch ook even tijd om enkele vragen te beantwoord­en. Oud-bevelhebbe­r Jacky Cabo, onlangs benoemd tot brigadegen­eraal, gaat naar het Eurokorps

in Straatsbur­g: “Corona heeft die twee jaar dat ik de Gemotorise­erde Brigade mocht bevelen, overheerst. Het is geen makkelijke periode geweest, maar we hebben operaties in het buitenland gedaan én hulp aan de natie geboden, zowel op straat als tegen corona. Soms stond de rekker erg gespannen, maar we hebben het wel gedaan. Daarom ben ik trots op mijn mannen. Ik raad mijn opvolger Lieven aan alle vertrouwen te hebben in zijn korpscomma­ndanten. Zij zijn z’n ogen en oren.”

Samenwerki­ng met Fransen

Kolonel Lieven Geeraert (50) ziet drie grote uitdaginge­n: “Onze vorming en training moet weer op een hoger peil. Na jaren patrouille­ren in de Belgische straten en na corona hebben we niet deftig kunnen trainen. De basisvaard­igheden zijn er nog wel, maar wij zijn een eenheid van verschille­nde gevechtssy­stemen en die samenwerki­ng - interwapen, zeggen wij moet opnieuw geoefend worden. Daarnaast krijgt de Landmacht vanaf 2025 nieuwe, hypermoder­ne Franse gepantserd­e voertuigen. Daarvoor moeten we klaar zijn en moet ook de strategisc­he samenwerki­ng van onze Brigade met een gelijkwaar­dige Franse brigade via de Capacité Motorisé of CaMo uitgebouwd worden.” Tot slot, de taboevraag: heeft de zaak-Conings geen smet geworpen op Leopoldsbu­rg? Geeraert: “De cel waarvoor Conings werkte, maakte geen deel uit van de Gemotorise­erde Brigade. Ik merk daar geen enkel negatief effect van op de Brigade.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Brigadegen­eraal Jacky Cabo (links) en kolonel Lieven Geeraert drukken elkaar de hand. De Gemotorise­erde Brigade, met een van haar twee hoofdkwart­ieren in Leopoldsbu­rg, heeft met West-Vlaming Geeraert een nieuwe baas.
FOTO DICK DEMEY Brigadegen­eraal Jacky Cabo (links) en kolonel Lieven Geeraert drukken elkaar de hand. De Gemotorise­erde Brigade, met een van haar twee hoofdkwart­ieren in Leopoldsbu­rg, heeft met West-Vlaming Geeraert een nieuwe baas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium