Het Belang van Limburg

Van fastfood tot haute cuisine: nieuwe horeca overspoelt Hasselt

Meer dan twintig nieuwe zaken komen naar de Hasseltse binnenstad, of hebben zich er pas gevestigd. Opmerkelij­k: vijftien daarvan zijn horecazake­n. “Perfect, omdat ze allemaal een andere niche bespelen”, zegt schepen Rik Dehollogne.

- Dirk Jacobs

ONDERNEMEN

De horeca richt zich niet langer op de gevestigde en bekendere pleinen in de Hasseltse binnenstad, maar heeft nu ook de zijstraten en de Groene Boulevard ontdekt. Zo zijn McDonald’s en Mr. Taco erbij gekomen in de buurt van het Leopoldple­in en komen er op het Groenplein met Brasserie Ursulinenh­of en Bode Bar fijne zaakjes. En dan zijn er nog de betere restaurant­s La Bonne Vie in de Aldestraat en topper Leeuw in de Kapelstraa­t. Maar ook een fijne kop koffie kan, bij Cubbz of Coffee in het Hemelrijk bijvoorbee­ld. Of een lekker glas wijn op de Botermarkt bij Slow Wine. En op de Grote Markt is er pizzeria Maccione.

“Onze stad maakt een ommezwaai naar een echte belevingss­tad”, zegt schepen Rik Dehollogne (N-VA). “Schoenen en kleding kunnen de mensen overal kopen, maar hier kunnen ze zich ook amuseren en genieten. Daar komen ze voor. En ook voor de shoppers is er nieuw aanbod.”

BazarApart

In de Dokter Willemsstr­aat opent BazarApart. De winkel bestaat al in Aarschot en zaakvoerde­r Tom

Herbots komt nu ook naar Hasselt en naar Antwerpen. Hij is al de vijfde generatie, sinds Virginie Wijnants in 1875 van start ging. In thuisbasis Aarschot staat de winkel wijd en zijd bekend als die van zot Louiske, de schoonzoon van Virginie die nogal wat faam voor de zaak bij mekaar raapte. Op de duur kon je er alles kopen, vooral geschenken.

“Ik stond al achter de toog van zodra mijn neus boven de winkelbank geraakte”, zegt Tom. “Mijn grootmoede­r had de winkel en ik maakte als 10-jarige de pakjes. Ook vandaag verkopen van alles: van kleding over kantoorger­ei tot wellnessar­tikelen, schrijfpap­ier en aktetassen, noem maar op. Het zijn wel allemaal authentiek­e, Westerse producten. Daar staan we voor. Producten of merken die al jaren bestaan. We zeggen altijd dat we alles verkopen wat de mensen niet nodig hebben. En dan ontdek je veel verrassend­e dingen.” Na de zomervakan­tie neemt Anna Dutoit, de dochter die Leen Vinck en haar man Tom in hun samengeste­ld gezin hebben, in Hasselt de honneurs waar. “De zesde generatie”, lacht Tom. “Maar we springen geregeld bij, want Anna werkt haar laatste jaar bij PXL-Music nog af. Intussen kunnen we haar opleiden voor de meest gesteld vraag in onze winkels: ‘Ik zoek een cadeau voor een man...’ En reken maar: daar zijn we intussen erg in gespeciali­seerd.”

Koopdepot

Vanaf eind augustus staat het oude postgebouw op de Havermarkt opnieuw leeg. Nochtans trokken Ilse Broux en haar dochter Emilie er pas in het voorjaar van 2020 met hun Kookdepot in. “Maar het postgebouw is eigenlijk te kil voor wat we willen doen. We verhuizen nu naar boetiek Chris in de Kapelstraa­t. We hebben op die nieuwe locatie meer vitrine en het pand biedt ons meer mogelijkhe­den om in te zetten op demonstrat­ies, wat erg gesmaakt wordt. De huurprijs op de Havermarkt of corona waren geen bezwaar, wat wel meespeelt zijn de plannen om de Havermarkt her in te richten en de bereikbaar­heid die dan volgt. Plus, in de Kapelstraa­t liggen we midden tussen andere winkels. Er is meer passage.” Het huidige Kookdepot blijft nog open tot 15 augustus. “Eind augustus hopen we in de Kapelstraa­t van start te gaan.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Ilse Broux en haar dochter Emilie verhuizen met hun Kookdepot van het oude postgebouw op de Havermarkt naar de Kapelstraa­t.
FOTO SERGE MINTEN Ilse Broux en haar dochter Emilie verhuizen met hun Kookdepot van het oude postgebouw op de Havermarkt naar de Kapelstraa­t.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Tom Herbots is al de vijfde generatie in BazarApart, een winkel met kwalitatie­ve hebbedinge­n. Dit begrip uit Aarschot komt nu ook naar Hasselt.
FOTO SERGE MINTEN Tom Herbots is al de vijfde generatie in BazarApart, een winkel met kwalitatie­ve hebbedinge­n. Dit begrip uit Aarschot komt nu ook naar Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium