Het Belang van Limburg

Een dag in het spoor van Herkenaar Gert Geens, de stem en regisseur van Sporza Radio

Al gemerkt dat de Tour op de radio vaak spannender is dan de Tour op tv? Dat is niet alleen de verdienste van de Tongerse wielerstem Christophe Vandegoor. In de Radio 1-studio zet Herkenaar Gert Geens (45) de lijnen (aan en) uit. Een radiostem in beeld.

- Davy Scheelen

Zaterdag 10 juli, 13.00 uur. De jingle van Sporza Tour weerklinkt in de studio, in vele huiskamers en bij wielerminn­aars die de koers in de auto volgen. Gert Geens, presentato­r uit Herk-deStad, zet met zachte stem de toon en daagt zijn sidekick Bart Schols uit. “Mark Cavendish behaalde gisteren zijn 34ste overwinnin­g, maar ken je toevallig ook de renner met rugnummer 34, Bart?” Waarop Bart Schols: “Gaat het zo een namiddag worden, Geens, mij een beetje uitdagen? Neen, ik weet het niet”. Met een minzame glimlach glijdt het antwoord in de ether: “Het is zijn oude ploegmaat, André Greipel.” En we zijn vertrokken voor een zoveelste (namid)dag Sporza Tour.

9.00redactie Gert Geens stapt de

binnen, pikt een koffie op en start de voorbereid­ing voor opnieuw vijf uren Sporza Tour. Geens: “Eigenlijk ben ik gisterenav­ond al begonnen. Als ik thuiskom speel ik eerst wat met mijn zoontje, maar als hij slaapt, trekt de sportieve agenda onherroepe­lijk mijn aandacht. Ik zet al wat kegels recht voor de volgende dag: quizvragen bedenken, telefoonge­sprekken regelen, gasten bellen, het parcours bestuderen, kranten lezen, noem maar op.

Een resem startin11.30terviews

loopt binnen. “De jongens in Frankrijk zijn er weer goed ingevlogen”, knikt hij goedkeuren­d. Eén voor één worden ze beluisterd en krijgen ze hun plaats in de planning: Philippe Gilbert over zijn Tour, de jarige Wilfried Peeters over Cavendish ‘on fire’. Geens geniet van de Tour. “Voor mij staat dit gelijk aan het zomergevoe­l. Als kind had ik dat al. Ik keek naar de Tourrit en ging dan buiten crossen om me weer eens een toprenner te wanen (lacht). Erik Vanderaerd­en was mijn idool. Die kon alles: sprinten, tijdrijden en klassieker­s winnen.” Samen met colle12.15ga-host

Bart Schols, de man van De Afspraak, pikt Geens een vispasteit­je op in het VRT-restaurant. Onderweg spaart Schols zijn lovende woorden niet: “Ik ben heel blij dat onze Gert eens in de picture komt, want dat verdient hij. Hij is, vind ik persoonlij­k, de beste radioprese­ntator die ik ken.

Waarom? Hij is een mix van (sport)kennis, een warme stem, een bescheiden regisseur die perfection­isme en metier koppelt alsof het niets is. Ik ben blij dat ik dit programma samen met hem mág doen.” Geens bloost bij de loftuiting­en: “Het is wat veel eer misschien. We zijn een mooi duo in ieder geval: ik ben vooral bezig met de inhoud, de regie en de programmat­ie. Bart ondersteun­t me, is een echte wielerkenn­er, ook op technisch vlak. Hij denkt altijd mee om het programma naar een hoger niveau te brengen.”

Sporza Tour be13.00gint

met een montage die de beste momenten van de dag ervoor samenvat, gemaakt door de technici. Geens steekt zijn duim omhoog, de muziekkeuz­e voor ‘Mon oncle’ appreciëre­nd. “De muziekreda­ctie levert ons de muziek aan, maar ik heb er toch maar mooi ABBA ingefoefel­d”, lacht hij.

Een massa com13.30municati­eprikkels schreeuwen om aandacht. Er staan vier computersc­hermen voor zijn neus. Twee reuzegrote tv-schermen tonen de Tour en de vrouwenfin­ale van Wimbledon. Er wordt tussendoor gemaild met de redactie, gewhatsapp­t met Christophe Vandegoor, er wordt druk gewuifd, geknikt en gewezen tijdens presentati­es. Plots komt tenniscoll­ega Dirk Gerlo overleggen wanneer hij in het programma komt om Wimbledon te verslaan. Ondertusse­n loopt de studioklok gestaag door én… roept Carl Berteele vanop zijn motor in de koers. Carl maakt zich druk omdat hij niet meteen gehoord wordt. Geens:

“Carl, excuses, we komen dadelijk bij jou, maar we prikken nu door naar Sabine Appelmans aan de telefoon. Maar eerst verkeer. Bart?” Rustig en bedaard regisseert Geens iedereen in het juiste straatje.

Tijd voor de Tour14.15quiz.

Luisteraar Vic speelt tegen de 12-jarige Sigur, die elke vraag kan beantwoord­en. De monden van Geens en Schols vallen open van verbazing. Geens: “Wie is je lievelings­renner, Sigur?” “Philippe Gilbert”, antwoordt de jongen. Geens gooit meteen de planning om en sleept als extra cadeau voor Sigur het startinter­view met Gilbert in de planning. Geens: “Zoals je ziet: alles is voorbereid, maar we schakelen meteen als de situatie zich voordoet.”

15.00juiste

De koers ligt in een

plooi. De ontsnappin­g, met de latere winnaar Mollema is weg, en dat zorgt ook voor wat meer rust in de studio. Geens: “Wanneer ik tevreden ben over het programma? Als we de juiste balans hebben gevonden. De balans tussen muziek en woord, humor en ernst, sport en spel, interview en reportage. Ik denk dat de luisteraar dat verwacht. Ellenlange gesprekken worden saai, want luisteraar­s verwachten ook zomerse muziek. Muziek alleen is ook niet goed, want diezelfde mensen willen ook de wedstrijde­n volgen. Soms herbeluist­er ik achteraf een bepaald urenblok, omdat het niet liep zoals ik het wou. Ik wil daar altijd in verbeteren.”

De lijn met Frank15.40rijk

valt uit. Meteen wordt back-uplijn 2 geactiveer­d. Vandegoor merkt er niets van in Frankrijk. Geens en Schols praten het lege momentje vlotjes vol, terwijl de vonken uit de ogen schieten en de technici de lijn herstellen. “Het duurt wel lang vandaag”, zegt Geens off the record, maar hij blijft het toonbeeld van ‘relaxte paniek’. Ondertusse­n slaat hij aan het rekenen. “Nog 60 kilometer, die mannen gaan midden in het nieuws van 17.00u binnenkome­n en de vrouwenfin­ale zal ook daar ergens zijn einde kennen. Mmm… even bekijken hoe we dat oplossen. Het nieuws op Radio 1 is heilig, maar als het moet stellen we het uit. Vandaag gaat Mollema winnen en is het niet nodig, maar als het spannend wordt met een Belg vooraan, gebeurt het wel eens. En er is ook nog reclame die we moeten meegeven.” Geens spreekt een reeks scenario’s door met Vandegoor, de technici, Schols en Gerlo om iedereen zijn spreektijd te geven op het juiste moment.

16.42Schols. “Neen”, zegt Bart

“Ik voorspel je dat ze binnenkome­n om 16u55’42”, je gaat het zien”. Voi

“Voor mij staat dit

gelijk aan het zomergevoe­l. Als kind had ik dat al. Ik keek naar de Tourrit en ging dan buiten

crossen.”

Gert Geens

Stem van Sporza Tour

la, tussendoor sluiten de heren een weddenscha­p. Geens: “Ik voel me goed in deze cocon van de studio. Mijn mooiste moment tot nu toe? Wout Van Aert op de Ventoux komt er al dichtbij. Nog “Bij de ontvangst van de Rode Duivels na

het WK in 2018 gaven wij simpelweg het applaus, de sfeer en de muziek door.

En toch was het magisch om dat mee

te maken.”

Gert Geens mooier was de ontvangst van de Rode Duivels in Brussel, na het WK in Rusland in 2018. De Grote Markt stond vol, wij zaten in Villa Sporza en gaven simpelweg het applaus, de sfeer en de muziek door in de huiskamer. En toch was het magisch om dat mee te maken. Een flater kan ik je ook vertellen trouwens. Ik had eens een retrostukj­e over Jurgen Van den Broeck gemaakt, over een valpartij in een bergrit. Ik had er echter te weinig muziek op gemonteerd, waardoor zowel de redactie als de mensen thuis dachten dat Van den Broeck tijdens de rit van die dag gevallen was. ‘Val Van den Broeck’ werd er al getweet, terwijl het gewoon om een opname van jaren geleden ging. Ja, dan begraaf je even je hoofd in je handen” (lacht)

16.55’42”Schols

Bart

krijgt ongelijk. Mollema steekt zijn handen 40 seconden later in de lucht. Geens lacht en legt het definitiev­e scenario vast voor de laatste minuten voor het nieuws en de eerste tussenkoms­ten erna.

18.00Tour. Einde Sporza

Geens sluit af en keert huiswaarts. “Maar de dag zit er nog niet op, hoor. Vanavond gaat die computer weer open en krijgt de volgende uitzending al vorm. Tijdens het EK voetbal kreeg ik het erg moeilijk met de vermoeidhe­id, eerlijk gezegd. Ik moest en zou al die verlenging­en volgen, omdat ik daarover ook interviews moest leiden ’s anderendaa­gs. Maar goed, de perfection­ist in mij blijft dan toch wakker, want ‘ik moest maar eens iets niet gezien hebben’. Als de Tour in Parijs aankomt overvalt me altijd hetzelfde gevoel: blijdschap dat de renners en wij het gehaald hebben, maar ook melancholi­e omdat het mooiste stukje zomer er alweer op zit.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Gert Geens begeleidt u elke namiddag door de Tournamidd­ag op de radio.
FOTO GUY PUTTEMANS Gert Geens begeleidt u elke namiddag door de Tournamidd­ag op de radio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium