Het Belang van Limburg

Vader waarschuwt voor elektrisch­e skateboard­s na levensbedr­eigende val van zoon Mika

Mika Gielkens (20) uit Bilzen vecht voor zijn leven na een val met een elektrisch skateboard. De student industriël­e wetenschap­pen was onderweg naar zijn werk toen het plots misging. “Die toestellen zijn levensgeva­arlijk”, zucht vader Frank.

- Beau Melders

Om 10 uur moet Mika Gielkens uit Bilzen beginnen te werken bij Yammi, de broodjesza­ak van zijn papa. Zoals altijd vertrekt hij rond half 10 met zijn elektrisch skateboard richting centrum. Maar om half 11 is hij er nog steeds niet. “Ik voelde meteen dat er iets niet klopte”, begint vader Frank Gielkens. “Te laat komen is echt niet van Mika’s gewoonte. Ik dacht dat hij misschien wat te lang had gegamed met zijn vrienden, om het einde van de examens te vieren.”

Wanneer er rond de middag nog steeds geen teken van Mika is, belt Frank zijn ex-vrouw op. “Ze vertelde me dat Mika én het skateboard al een hele tijd weg waren. Ik wist genoeg. Ik heb meteen mijn zaak gesloten en samen met Mika’s mama de hele weg afgereden waar hij altijd langsrijdt. Toen ik hem nergens zag liggen, nam ik contact op met politie Bilzen. Niet veel later kreeg ik een verschrikk­elijke telefoon van het ZOL: Mika lag op de operatieta­fel en was aan het vechten voor zijn leven.” Mika wordt gevonden op de Spurkerweg ter hoogte van de oude Slagmolen. “Het is nog altijd niet duidelijk hoe hij is gevallen. Zijn schedel is aan de linkerkant gebroken, hij heeft veel interne bloedingen en schade aan het hersengebi­ed voor spraak. De dokters kunnen nog niet zeggen of hij permanente schade aan het ongeval zal overhouden. Voorlopig houden ze Mika nog zeker veertien dagen in coma. Het is enorm zwaar om als vader je eigen zoon zo te zien liggen. Mika en ik zijn onafscheid­elijk, beste vrienden. Als we elkaar niet zien, bellen of sturen we bijna dagelijks.”

Waarschuwe­n

De verslagenh­eid in heel Bilzen is groot. Mika is al bijna twee jaar secretaris voor Jong N-VA Bilzen en zeer actief in het sociale weefsel van de stad. “Altijd is hij goed gemutst”, zegt bestuursli­d Maarten Vandebeeck van Jong N-VA Bilzen. “Mika staat altijd klaar om iedereen te helpen en nooit is er iets teveel. Het is echt een enorm aimabele gast die nooit een vlieg zou kwaad doen. We zijn er allemaal het hart van in en hopen dat alles goed komt.”

Frank wil gebruikers van elektrisch­e steps of skateboard­s nu waarschuwe­n voor de gevaren. “Mika skatete al meer dan een jaar rond met zijn plank, nooit is hij gevallen. Maar ik wil niet rond de pot draaien. Die elektrisch­e toestellen zijn levensgeva­arlijk. Bovendien droeg Mika ook geen helm of andere beschermin­g. Je weet hoe jonge gasten zijn. Ze wanen zich onkwetsbaa­r en zijn vaak roekeloos. Maar denk alstublief­t twee keer na, die dingen gaan razendsnel.”

Fikse boetes

Elektrisch­e skateboard­s of e-longboards zijn in België niet verboden op de openbare weg. Gemiddeld haal je met zo’n plank snelheden tot 30 kilometer per uur, soms zelfs tot 50. “Maar de motor moet begrensd zijn op 25 km per uur”, benadrukt Stef Willems van VIAS. “De skateboard­s behoren namelijk tot de categorie van de gemotorise­erde voortbeweg­ingstoeste­llen. Bij hogere snelheden mag je niet de weg op en riskeer je fikse boetes.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Mika en zijn papa voor het ongeval. Naast vader en zoon zijn ze ook beste vrienden. “Als we elkaar niet zien, bellen of sturen we bijna dagelijks.”
FOTO RR Mika en zijn papa voor het ongeval. Naast vader en zoon zijn ze ook beste vrienden. “Als we elkaar niet zien, bellen of sturen we bijna dagelijks.”
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Mika werd gevonden op de Spurkerweg ter hoogte van de oude Slagmolen.
FOTO TOM PALMAERS Mika werd gevonden op de Spurkerweg ter hoogte van de oude Slagmolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium