Het Belang van Limburg

Limburg aan erger ontsnapt, maar situatie kan elk

- Phillip Pergens

WATEROVERL­AST HASSELT

De Voerstreek is hét Limburgse struikelpu­nt gebleken, maar elders ontsnapte onze provincie aan erger. Omdat de neerslagzo­ne nog de hele donderdag in de buurt blijft hangen kan de situatie wel elk moment omslaan.

Het Maasbekken bereikte woensdag het kritieke alarmpeil ter hoogte van de Voerstreek, maar verder stroomafwa­arts is de situatie volledig onder controle. “Het debiet schoot van 200 naar 1.000 kubieke meter per seconde, maar dat is nog niets verontrust­end”, reageert Michel Carlier, arrondisse­mentscommi­ssaris van de provincie Limburg. “De crisiscel komt bij elkaar bij een debiet vanaf 2.100 m3/s en daar zitten we nog wel een eind van verwijderd. Het water bereikt de winterbedd­ing, maar dat is net op deze manier ingericht om met dit soort situaties om te gaan.”

Volgens Carlier blijven we voorlopig gespaard van erger. “We hebben het geluk gehad dat de voorspelli­ngen niet zijn uitgekomen. Het is heel erg voor de mensen in Wallonië, Nederland en Duitsland. Doordat het front naar het oosten opschoof zitten ze voornameli­jk daar in de problemen. Hét struikelpu­nt voor Limburg is Voeren. Daar spreken we wel over een penibele situatie. Maar we zijn toch een beetje ontsnapt.” Ook voor het Demerbekke­n is er op dit moment niet echt een probleem. “Alleen blijven die neerslagzo­nes die lokaal zeer venijnig uithalen wel nog een tijdje boven deze regio hangen. Tot vrijdag is het absoluut belangrijk dat we alert blijven. Het front hoeft maar iets te verschuive­n en het gevaar neemt toe. Daarnaast zoekt het water vanuit Luik zijn weg stroom

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Voor het Demerbekke­n was de situatie woensdagav­ond niet problemati­sch.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Voor het Demerbekke­n was de situatie woensdagav­ond niet problemati­sch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium