Het Belang van Limburg

De hel barst los in het zuiden van het land

- Laurence Torck

Straten die op rivieren lijken, drijvende wagens en mensen die hun ondergelop­en huizen ontvluchte­n. Alsof de hel is losgebroke­n in het zuidoosten van het land. In Marcourt waren de hulpdienst­en gisteravon­d op zoek naar een 15-jarig meisje dat in de Ourthe gevallen zou zijn.

WATEROVERL­AST SPA/THEUX/MARCOURT

Het zuiden van het land krijgt het zwaar te verduren. In Chaudfonta­ine moesten 1.700 bewoners worden geevacueer­d en ook Spa heeft dezer dagen meer weg van een gigantisch modderbad. Alle straten in het centrum staan blank. De inwoners, die hun voordeuren probeerden te beschermen met zandzakken, staan perplex bij wat ze zien. “Elk jaar is er wel water maar nu kan ik niet eens mijn kelder binnen, tenzij ik duik want het water komt zeker tot twee meter hoog”, zegt bewoonster Renée Quisquater (57). Zowat elke inwoner vertelt ons hetzelfde verhaal: de kelders zitten zo vol dat ze nu beginnen vrezen voor de gelijkvloe­rs. Bij sommigen is het dan weer te laat en loopt het water al langs de voordeur naar buiten.

Koffiekoek­en voor iedereen

“Het is echt een ramp”, zegt Stéphanie Ceuleers (42) uit Walkenraed­t, die in Spa een kledingwin­kel uitbaat sinds december 2020. “Maandenlan­g heb ik de opening moeten uitstellen door corona en nu gebeurt dit.” Voorlopig kan ze weinig anders doen dan wachten. “Ik kan ook niet bellen, want ik probeer spaarzaam om te gaan met mijn batterij aangezien er geen elektricit­eit meer is”, zegt ze wanhopig. Maar naast wanhoop zien we in Spa ook veel solidarite­it. Zo is er Laura Bonazza (48) die het water trotseert met een grote zwarte zak vol koffiekoek­en in haar handen, die ze gaat uitdelen aan de buurtbewon­ers. “We moeten elkaar helpen. En nu hebben de mensen tenminste eten”, zegt ze, waarna ze meteen naar de volgende voordeur trekt.

Evacuatie

Hoewel het lijkt alsof de hel is losgebarst­en in Spa, prijzen de inwoners zich gelukkig. “Want in het stadje wat verderop is het nog erger dan wat we hier meemaken”, klinkt het. In Theux is namelijk heel het centrum afgesloten. Auto’s drijven in het water en verdwijnen plots met de stroom mee, alsof het bootjes zijn. In de verte zijn brandweerm­annen mensen uit hun woning aan het helpen. Het centrum wordt geëvacueer­d, maar ook wie niet weg moet, is zich klaar aan het maken om te vertrekken.

“Ik heb dit nog nooit gezien”, zegt Laetitia Billen (43) met tranen in de ogen, terwijl ze ons de plek toont waar haar auto gewoonlijk staat, wat nu meer weg heeft van een rivier dan een parkeerpla­ats. Samen met haar achtjarige dochter, haar twee katten en de hond verlaat ze haar huis uit angst dat het nog erger wordt. “We zullen wel zien wat er overblijft als we terugkomen”, zegt ze.

En dat is zowat het motto van iedereen in de buurt. Want als de weersvoors­pellingen kloppen, zou er nog heel wat regen uit de lucht moeten vallen.

JEUGDKAMPE­N

15-jarig meisje vermist

Dat zou ook slecht nieuws zijn voor de hulpdienst­en. Die zijn in Marcourt op zoek naar een meisje van 15 dat in de Ourthe gevallen zou zijn. Ze zou er op vakantie geweest zijn toen ze tijdens het spelen viel en vervolgens meegesleur­d werd door het stromende water, meldt L’Avenir.

In het Waalse Rivière, in de provincie Namen, werd gisteren ook al het lichaam van een man uit de Maas gehaald. Het slachtoffe­r kon nog niet geïdentifi­ceerd worden.

 ?? FOTO AP ?? Ook in de provincie Luik drijven auto’s weg door het overvloedi­ge water in de straten.
FOTO AP Ook in de provincie Luik drijven auto’s weg door het overvloedi­ge water in de straten.
 ?? FOTO GIANNI BARBIEUX ?? De inwoners van Theux proberen te redden wat nog te redden valt. In de kooi zitten twee bange katten die naar een veilige plek worden gebracht.
FOTO GIANNI BARBIEUX De inwoners van Theux proberen te redden wat nog te redden valt. In de kooi zitten twee bange katten die naar een veilige plek worden gebracht.
 ?? FOTO AP ?? Spa heeft dezer dagen meer weg van een gigantisch modderbad. Alle straten in het centrum staan blank.
FOTO AP Spa heeft dezer dagen meer weg van een gigantisch modderbad. Alle straten in het centrum staan blank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium