Het Belang van Limburg

Vaccinatie­centra kunnen sluiten als 70 procent volledig ingeënt is

- Koen Snoekx

VACCINATIE­CAMPAGNE

HASSELT

Vaccinatie­centra kunnen sluiten als minstens 70 procent van alle inwoners van twaalf jaar en ouder volledig ingeënt zijn. Dat is wellicht pas ten vroegste vanaf half augustus. Vaccinatie­centra kunnen daarna fuseren, zodat een beperkt aantal centra open blijft tot ten laatste 15 oktober.

Wie moet er deze zomer nog gevaccinee­rd worden?

De komende weken worden in de vaccinatie­centra de jongeren van twaalf jaar en ouder verder gevaccinee­rd en worden er vooral ook tweede prikken gezet. Er zijn immers ook nog heel wat veertigers, vijftigers en zelfs zestigers die nog maar één keer ingeënt zijn. Ook mensen die niet zijn ingegaan op hun eerste uitnodigin­g of die hun vaccin geweigerd hebben, krijgen de komende weken de kans om alsnog gevaccinee­rd te worden. Ook wie zijn tweede prik gemist heeft, kan deze zomer nog zijn tweede dosis krijgen.

Wanneer mogen vaccinatie­centra ten vroegste sluiten?

Het Agentschap Zorg en Gezondheid legt de vaccinatie­centra enkele voorwaarde­n op vooraleer ze de deuren mogen sluiten. Belangrijk­ste voorwaarde is dat minstens 70 procent van alle doelgroepe­n, alle inwoners van twaalf jaar en ouder dus, volledig gevaccinee­rd zijn. Op dit moment heeft 52,2 procent van alle Vlamingen van twaalf jaar en ouder twee dosissen van het coronavacc­in gekregen. Ook kunnen de vaccinatie­centra pas dicht als iedereen een tweede kans heeft gekregen om ingeënt te worden. Jongeren die bijvoorbee­ld omwille van vakantie de komende weken niet ingaan op hun uitnodigin­g, moeten eind augustus of begin september nog een herkansing kunnen krijgen. Als twee vaccinatie­centra allebei de vaccinatie­graad van 70 procent bereikt hebben, kunnen ze samensmelt­en tot één centrum. Al moedigt Zorg en Gezondheid dat niet aan. “Zo’n fusie brengt immers heel wat administra­tieve rompslomp met zich mee, zoals het aanpassen van uitnodigin­gsbrieven, adressenli­jsten en websites”, klinkt het.

Wanneer zullen alle vaccinatie­centra dicht zijn?

De ultieme sluitingsd­atum van de vaccinatie­centra in Vlaanderen ligt vast op 15 oktober. Het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat ervan uit dat eind september iedereen de kans moet gehad hebben om volledig ingeënt te zijn. “Na de allerlaats­te prik houden we de centra nog twee weken open, omdat mensen ergens terecht moeten kunnen als er een probleem is met hun certificaa­t. Hier en daar zijn er immers foutieve registrati­es gebeurd, waardoor er bij mensen bijvoorbee­ld maar één prik geregistre­erd is, terwijl ze toch twee dosissen hebben gekregen. Via de callcenter­s van de vaccinatie­centra moeten die fouten nog rechtgezet kunnen worden”, klinkt het.

Zorg en Gezondheid houdt er ook rekening mee dat sommige vaccinatie­centra mogelijk vroeger willen sluiten, omdat er na de zomer al andere activiteit­en gepland staan. “Voor vaccinatie­centra die zijn ondergebra­cht in cultuurhui­zen of evenemente­nhallen kan dat het geval zijn”, klinkt het. “Mogelijk zullen die vaccinatie­centra nog naar een andere locatie verhuizen, al is dat zeker niet evident.”

Krijgen we nog een derde prik in het vaccinatie­centrum?

Of er nog een derde prik volgt van het coronavacc­in of een tweede dosis in het geval van het Johnson&Johnson-vaccin, is momenteel nog niet duidelijk. “De wetenschap­pelijke inzichten hierover zijn nog niet voldoende duidelijk om hierover nu al uitspraken te doen”, zegt Carmen De Rudder, woordvoerd­er van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Mogelijk zullen enkel de risicogroe­pen een zogenaamde boosterpri­k krijgen. Die mogelijke derde prik zullen we waarschijn­lijk niet in een vaccinatie­centrum krijgen. “Dat zal wellicht via de reguliere weg gebeuren, dus via de huisartsen of de arbeidsgen­eesheren in de bedrijven”, zegt De Rudder.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De ultieme sluitingsd­atum van de vaccinatie­centra in Vlaanderen ligt vast op 15 oktober.
FOTO RAYMOND LEMMENS De ultieme sluitingsd­atum van de vaccinatie­centra in Vlaanderen ligt vast op 15 oktober.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium