Het Belang van Limburg

Ambitieus klimaatpak­ket van Europa gaat iederéén raken

- Anton Goegebeur

EUROPESE COMMISSIE BRUSSEL Wat is het doel van het plan?

Tegen 2030 wil de EU de uitstoot van broeikasga­ssen met minstens 55 procent vermindere­n in vergelijki­ng met 1990. Tegen 2050 moet Europa klimaatneu­traal zijn. Om de eerste horde te nemen, kondigde de Europese Commissie gisteren ‘Fit for 55’ aan. Het voorstel van de Commissie telt liefst 13 wetsvoorst­ellen – een record – en een bossenstra­tegie. De verregaand­e voorstelle­n gaan voornameli­jk over transport, huisvestin­g, energie en landgebrui­k. Stuk voor stuk hebben ze impact op alle lidstaten, sectoren en burgers. “Iedereen stond nog te applaudiss­eren bij onze doelen”, zegt Europees commissari­s Frans Timmermans. “Maar laat je consequent­ies zien, zeggen ze : zo hebben we het niet bedoeld. Hoe dan wel? Je moet nu beginnen, anders haal je het nooit.”

Wat betekent dat voor onze auto’s?

Nieuwe auto’s moeten 55 procent minder CO2 uitstoten in 2030, en in 2035 helemaal schoon zijn. Dat betekent de facto het einde van auto’s met klassieke verbrandin­gsmotor.

Om de burger aan te moedigen elektrisch te rijden, komt er Europees geld voor 4 miljoen laadpalen. Er moet op grote snelwegen een laadstatio­n voor elektrisch­e auto’s zijn om de 60 km, en voor waterstof om de 150 km. Om te voorkomen dat de transitie onbetaalba­ar wordt voor mensen die een nieuwe auto nodig hebben, werkt de Commissie aan een sociaal klimaatfon­ds van liefst 144,4 miljard euro. Daarmee kunnen de lidstaten premies uitdelen aan wie moet investeren in schonere alternatie­ven.

En wat met onze verwarming?

De Commissie wil dat de prijzen van diesel, benzine, aardgas en stookolie gekoppeld worden aan hun CO2-uitstoot. Zo wil de Commissie producente­n én de consument, die de meerkosten doorgereke­nd zal krijgen, richting schone brandstoff­en duwen. Ook daarvoor komt dat sociaal klimaatfon­ds van pas: het moet ons helpen om bijvoorbee­ld warmtepomp­en te installere­n. Tegen 2030 moet 40 procent van onze energie uit hernieuwba­re bronnen komen. Het aandeel hernieuwba­re energie voor verwarming moet elk jaar met 1,1 procent stijgen, van de overheidsg­ebouwen zelf moet elk jaar 3 procent gerenoveer­d worden.

Verandert er iets voor vliegvakan­ties?

Vliegticke­ts zullen duurder worden omdat er een minimumbel­asting komt op kerosine. Vliegtuigb­ouwers zijn wel volop bezig met de ontwikkeli­ng van vliegtuige­n op waterstof. De Commissie wil ook de gratis CO2-rechten voor de luchtvaart-, staal- en cementindu­strie geleidelij­k afschaffen.

Wat met andere sectoren?

Ook de bedrijven zullen hard moeten werken om mee de ambitieuze doelstelli­ngen te halen. Zo zijn er strenge voorwaarde­n voor vrachtwage­ns en schepen, voor elektricit­eitscentra­les en zware industrie. Wie bijvoorbee­ld staal of kunstmest invoert uit landen buiten de EU, moet daar ook een CO2-taks op betalen.

Hoe zijn de eerste reacties?

Een fors deel van de plannen staat nu al ter discussie. Duitsland

koestert zijn autofabrie­ken, Polen is bezorgd om zijn kolenmijne­n. Sowieso moet het klimaatpak­ket nog groen licht krijgen van de lidstaten en het Europees Parlement. Dat zal wellicht niet gebeuren voor 2023. De Commissie maakt zich sterk dat voor elk geschrapt voorstel een nieuw in de plaats moet komen om de doelstelli­ngen binnen bereik te houden.

VLAAMS KLIMAATMIN­ISTER DEMIR NIET ENTHOUSIAS­T

 ?? FOTO BELGA ?? Consumente­n zullen de komende jaren o.a. moeten overschake­len naar elektrisch­e auto’s en woningen moeten van het gas af.
FOTO BELGA Consumente­n zullen de komende jaren o.a. moeten overschake­len naar elektrisch­e auto’s en woningen moeten van het gas af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium