Het Belang van Limburg

België moet uitstoot met 47 procent vermindere­n

-

Het Europese klimaatpla­n moet ons land de uitstoot van broeikasga­ssen tegen 2030 met 47 procent terugdring­en, nog eens 12 procent meer dan eerst de bedoeling was. Maar eerst moeten Vlaanderen, Wallonië en Brussel het onderling nog eens worden over wie precies hoeveel gaat doen. Bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) is allesbehal­ve enthousias­t.

Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) is tevreden dat vervuilend­e schepen en vliegtuige­n mee in rekening worden gebracht, er een CO2-taks komt voor producten uit vervuilend­e nietEU-landen en dat elektrisch­e wagens de standaard worden. Haar Vlaamse collega Zuhal Demir wil eerst de 3.800 Europese pagina’s doorworste­len voor ze een definitief oordeel velt. Voor haar blijft de belangrijk­ste vraag of het allemaal haalbaar en betaalbaar is. Demir stelt bijvoorbee­ld vast dat de miljarden uit het sociaal klimaatfon­ds vooral naar Oost-Europa gaan. België krijgt tussen 2025 en 2032 zo’n 1,85 van de 72 miljard euro, terwijl Polen 12,7 miljard krijgt. “Dit moet ook een sociaal verhaal zijn, anders zal het niet lukken. Klimaat mag geen zaak zijn van de happy few alleen”, dixit Demir.

Niet eerlijk

Maar ook over de 47 procent zijn er twijfels. Dat alle landen tussen de 10 en 12 procent extra moeten doen, is fair. Vlaanderen wou echter dat Europa ook rekening houdt met inspanning­en uit het verleden. Demir stelt echter vast dat vooral naar het bbp van de landen is gekeken. Dat Bulgarije maar 10 procent moet minderen, vindt ze niet eerlijk. “Eén euro daar investeren levert veel meer klimaatwin­st op dan hier.”

Inspanning­en verdelen

Een belangrijk­e vraag is hoe Vlaanderen, Brussel en Wallonië straks de inspanning­en gaan verdelen. In september beginnen de gesprekken daarover. Dat het vorige klimaatakk­oord liefst zes jaar op zich liet wachten, geeft aan hoe moeilijk het zal zijn. “Minister Khattabi was heel blij met het optrekken van de doelstelli­ng van 40 naar 55 procent. Benieuwd welke inspanning­en de Franstalig­en gaan leveren”, zei Demir al met een eerste plaagstoot.

 ?? FOTO B ?? Vlaams minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) wil dat het plan haalbaar en betaalbaar blijft.
FOTO B Vlaams minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) wil dat het plan haalbaar en betaalbaar blijft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium