Het Belang van Limburg

Gat van 38 miljard, maar pas na zomer begrotings­conclaaf

- Yves Lambrix

FEDERALE REGERING BRUSSEL Oppositiep­artij N-VA vindt dat de federale regering het begrotings­conclaaf niet kan uitstellen tot midden september. Het begrotings­tekort loopt op tot 38 miljard euro of 7,8 procent van het bbp voor alle overheden samen.

Ondanks de sterkere economisch­e groei dreigt het Belgische begrotings­tekort dit jaar 5 miljard euro groter uit te vallen dan initieel geraamd. Vooral de uitgaven van de deelstaten ontspoorde­n sinds de vorige meting. Dat blijkt uit het jongste rapport van het

monitoring­comité. Het voorlopige tekort zou net geen 38 miljard euro bedragen. Omgerekend is dat 3.250 euro per Belg.

Na zomerreces

Het rapport van het monitoring­comité is traditione­el het startschot van de begrotings­opmaak voor het volgende jaar. Maar de regering-De Croo tilt het begrotings­conclaaf over het zomerreces, dat daardoor dus pas midden september zal plaatsvind­en. Ondertusse­n maken alle regeringsp­artijen zich klaar voor een ideologisc­he strijd waarbij niet alleen de begrotings­cijfers en het al dan niet uitdoven van de coronamaat­regelen op tafel komen, maar ook de noodzaak aan structurel­e hervorming­en in de arbeidsmar­kt en de pensioenen. Het regeerakko­ord van de Vivaldi-coalitie is daar vaag over.

N-VA bezorgd

De N-VA reageert bezorgd. “De negatieve begrotings­cijfers doen duizelen”, zegt Kamerlid Sander Loones. “De corona-uitgaven hakken er stevig in, de vergrijzin­gsfactuur stapelt zich verder op, te veel mensen die kunnen werken doen dat niet. We hebben nood aan een regering die regeert en dus nu direct ingrijpt. Bovendien moet de begroting op 15 oktober aan Europa worden voorgelegd. Een begrotings­conclaaf eind september zal haastig en onzorgvuld­ig werk opleveren.” Volgens Loones komt het uitstel er omdat de zeven regeringsp­artijen het niet eens worden over de nodige hervorming­en.

 ?? FOTO ROBIN UTRECHT ?? Het begrotings­tekort loopt op tot 38 miljard euro of 7,8 procent van het bbp voor alle overheden samen.
FOTO ROBIN UTRECHT Het begrotings­tekort loopt op tot 38 miljard euro of 7,8 procent van het bbp voor alle overheden samen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium