Het Belang van Limburg

Koning Filip quizt en danst mee op kamp voor kinderen met beperking

Koning Filip heeft woensdagmi­ddag een bezoek gebracht aan het JOMBA vakantieka­mp van Kazou in Maasmechel­en. In Vakantiehu­is Fabiola quizte en danste hij mee met 68 kinderen met en zonder een beperking.

- Miranda Gijsen

Koning Filip werd woensdagmi­ddag door een delegatie van Kazou, de jeugddiens­t van de Christelij­ke Mutualitei­t, opgewacht. “Welkom sire in Vakantiehu­is Fabiola, een vakantiehu­is met een koninklijk­e naam”, opende Seppe Van Pottelberg­h (Kazou) het bezoek. “Inderdaad het is me bekend”, repliceerd­e de koning, die er in september 2015 al een keer op bezoek was met koningin Mathilde. Aanstoker van het koninklijk bezoek is Kazou-monitor Wouter Marynissen, die vorig jaar zijn stoute schoenen aantrok en een brief naar het vorstenpaa­r schreef. “Met de vraag of zij een brief wilden schrijven of een videoboods­chap opnemen om onze vele vrijwillig­ers te bedanken. Twee maanden later kreeg ik het nieuws dat de koning erop stond om zelf een kamp te bezoeken. Ik heb die brief toen drie keer moeten lezen vooraleer ik besefte wat er echt stond”, lacht Wouter.

Quizmaster

En zo maakten 68 kinderen en jongeren van 7 tot 18 jaar met en zonder beperking woensdagmi­ddag kennis met onze koning. Tijdens een spelmoment toonde koning Filip zich een ware quizmaster. “Ik start met een moeilijke vraag: van welk land verloor België in de kwartfinal­e op het EK voetbal?”, opende de koning het spel. “Italië!”, riepen de kinderen in koor. De quiz was ook voor Maxime Selis (15) uit het Oost-Vlaamse Stekene het leukste moment. “De vragen waren niet echt moeilijk hé”, zegt Maxime, die voor het tweede jaar op rij op JOMBA kamp is. “Toen ze me vertelden dat de koning op bezoek ging komen, wilde ik dat eerst niet geloven. Totdat ze me een aankondige­nd artikel op een nieuwswebs­ite lieten zien. Toen dacht ik: oh my God! Dat is gewoon geweldig cool. De koning is wel iets groter dan ik dacht.”

“Mama gaat niet geloven dat ik koffie heb gedronken met de koning”

Lukas Rosvelds

Koffietijd

Na de quiz verzamelde iedereen voor de kampdans. Ook de koning danste mee op het ritme van ‘Feest’ van Kinderen voor Kinderen. Daarna was het vieruurtje dubbel en dik verdiend. Lukas Rosvelds (17) uit Broekom bij Borgloon had zelfs de eer om samen met de koning een kop koffie te drinken. “Mama gaat het niet geloven”, lacht Lukas. “Ik heb de koning verteld over mijn lievelings­activiteit hier op kamp: zwemmen! Er is hier in het zwembad ook een glijbaan en een luchtkusse­n dat op het water ligt. Dat doe ik dus het liefst. Ik ga dan ook al 13 jaar mee op kamp.” “JOMBA biedt dan ook Kazouvakan­ties aan voor kinderen en jongeren met een fysieke of verstandel­ijke beperking, autisme, gedragspro­blemen, maar ook jongeren die net dat beetje extra aandacht nodig hebben. Dit koninklijk bezoek is niet alleen voor hen, maar ook voor al onze vrijwillig­ers een moment dat we nooit meer zullen vergeten”, vertelt hoofdmonit­or Sofie Henderickx. Aan het einde van zijn bezoek krijgt de koning nog een mooie tekening overhandig­d en een Kazou-sjaaltje. Voor hij de wagen in stapt, groet hij nog even de mensen die buiten in de regen staan te wachten om hem even te zien. “Fantastisc­h dat hij ook nog even tijd maakt voor onze kinderen”, glundert May Severyns uit het Antwerpse Ravels. “Wij komen hier al elf jaar met verschille­nde gezinnen met kinderen met een beperking op vakantie. We zijn dus heel blij dat we even met de koning hebben kunnen spreken.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De koning stelde de quizvragen tijdens een spelmoment.
FOTO RAYMOND LEMMENS De koning stelde de quizvragen tijdens een spelmoment.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Voor de koning wegreed, groette hij nog even de mensen die buiten stonden te wachten.
FOTO RAYMOND LEMMENS Voor de koning wegreed, groette hij nog even de mensen die buiten stonden te wachten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium