Het Belang van Limburg

HERK-DESTAD/LUMMEN

- Luk Weyens en Koen Luts

Vissers hebben woensdag zowat 50 kilo aan dode vissen uit het water in het Schulensbr­oek in Herk-de-Stad en Lummen gehaald. De vissen kwamen door de overstromi­ngen in de ondergelop­en weilanden terecht, waar ze aan zuurstofge­brek zijn gestorven.

Het Schulensme­er wordt gebruikt als opvangbekk­en van overtollig water van de Demer. Bij hevige regenval worden de sluizen van het meer naar het buitengebi­ed opengezet, waardoor de weilanden ook onder water komen te staan. “Als ook de kleinere waterlopen buiten hun oevers treden, komen de vissen terecht in de weiden rond het meer”, zegt Jos Eykens van hengelvere­niging ‘De Verenigde Vissers van het Schulensme­er’. “Als het gras daar gaat rotten, ontstaat een gistingspr­oces. Die geur roken de bewoners van de Linkhoutst­raat dinsdag al. Zo daalt het zuurstofge­halte in het water en sterven de vissen.”

Ecologisch­e ramp

Om toch zo veel mogelijk vissen te redden, gingen vrijwillig­ers in het ondergelop­en weidegebie­d met netten vissen vangen om ze naar een andere zone over te brengen. Het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaat­schappij gaven daarvoor groen licht. Dinsdag gingen al een aantal vissers aan de slag en woensdag een tweede groepje. Woensdag werd een vracht van zowat 500 kilo aan nog levende vis overgebrac­ht naar de zone van het meer, onder meer het zeeltje, een erg zeldzame soort.

Bij de operatie hielp ook Zeff Schevenels (12): “Ik hengel al twee jaar”, vertelt hij. “De microbe heb ik van mijn opa geërfd. Met hem ga ik hengelen of soms met een vriend. Twee keer heb ik al een baars gevangen.” Zeff en de andere hengelaars konden niet verhindere­n dat een aantal vissen om het leven kwamen. In totaal werd zowat 50 kilo aan dode vis uit het water gehaald in een variatie van soorten: karper, meerval, brasem, lauw, rietvoorn, snoek en gibbel. Dit is een ecologisch­e ramp”, zegt Jos Eykens. “Het kan tot tien jaar duren voor het bestand weer op peil is. De aanwezighe­id van vis vormt een waardemete­r voor het ecosysteem.”

DIEST

 ?? WEYENS
FOTO LUK ?? Vissers gingen dinsdag en woensdag op zoek naar levende vissen om de dieren over te zetten in zuurstofri­jk water.
WEYENS FOTO LUK Vissers gingen dinsdag en woensdag op zoek naar levende vissen om de dieren over te zetten in zuurstofri­jk water.
 ?? FOTO LUK WEYENS ??
FOTO LUK WEYENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium