Het Belang van Limburg

Nina Derwael en co naar “gevangenis” vertrokken

“Alsof we in een gevangenis verblijven”. Johan Bellemans, hoofdarts bij het BOIC, overdrijft naar eigen zeggen slechts een klein beetje bij zijn beschrijvi­ng van het strenge regime in het Belgische basiskamp in Mito.

- Marc Vermeiren

Een week geleden zakten de Belgian Cats als eerste der Belgen naar het fraaie Hotel Mito Plaza af, zo’n 70 kilometer buiten Tokio. Op volle kracht zal Team Belgium er met zo’n 150 leden neerstrijk­en. Omdat de coronamaat­regelen de passage in het olympisch dorp tot het strikte minimum beperken, zal dit hotel veel langer dan aanvankeli­jk gepland de hoofdverbl­ijfplaats worden van de Belgische keurtroepe­n. De good vibes die een olympische editie creëren, zijn evenwel ver weg, meent Johan Bellemans, hoofdarts van het BOIC. “De Japanse bevolking lijkt gebrainwas­ht en gedraagt zich op het paranoïde af. Ze zien alle buitenland­ers als indringers en potentiële verspreide­rs van virussen. In en buiten ons hotel hebben we geen enkel close contact met de Japanse bevolking. Er is een poule van zo’n vijftien mensen die ons continu afschermt. Heel vriendelij­ke mensen, dat wel, maar het voelt toch wel wat aan als een gevangenis.”

Veel argwaan

Een overdrijvi­ng, toch? “Misschien een beetje. Alhoewel… Alleen op de parking van het hotel kan je een luchtje scheppen. Een wandeling in het park hier in de buurt mag niet. Onze marathonlo­pers mogen alleen trainen op een vooraf aangevraag­d traject. Tot nu toe mag zelfs hun coach hen niet vergezelle­n. En alvorens ze ook maar één stap op de openbare weg zetten, moeten ze een sneltest afleggen. Het is hier echt extreem moeilijk werken. Er heerst veel argwaan ten aanzien van alles wat olympisch is.”

Lang aanschuive­n

Ook de bureaucrat­ische beslommeri­ngen op de luchthaven van Tokio bleken een kwelling, aldus Bellemans. “Bij ons duurden alle plichtpleg­ingen zo’n 4,5 uur. Het was wachten op de PCR-test, op het resultaat daarvan, op de controle van een voorafgaan­de test... In totaal moesten we zes stations passeren.”

Bellemans vreest voor de Belgen die vanaf vandaag in grotere groepen de trip naar Japan ondernemen. “Donderdag landen zo’n 60 atleten (onder wie Nina Derwael, zie foto) en begeleider­s. Als wij met onze kleine delegatie al zo lang hebben moeten aanschuive­n, hoe zal dat dan bij hen zijn?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium