Het Belang van Limburg

Dylan Teuns tiende in koninginne­nrit, maar mag niet naar Tokio

- Bram Vandecapel­le in Col du Portet

Na ritwinst in de Alpen etaleerde Dylan Teuns ook in de Pyreneeën zijn topvorm. Op de Col du Portet zette hij de op negen na snelste klimtijd neer. Een schril contrast met Greg Van Avermaet, die opnieuw van moeten in de gruppetto zat. Toch klaagt Teuns niet over het feit dat hij niet en Van Avermaet wel naar Tokio mag.

“Geen zotte dingen beginnen vragen, hé”, reageert Dylan Teuns op onze vraag of hij misschien ooit klassement­sambities overweegt in de Tour. Niet zo gek, gezien hij woensdag tiende werd en ondertusse­n zeventiend­e staat in het klassement.

Het was de enige vraag die hij kreeg die niet over zijn niet-selectie voor Tokio ging. “Ik ga daar niets over zeggen”, klonk het. “Het is jammer dat ik er niet bij ben, maar ik ben blij dat ik een goeie Tour rijd. Ik heb de bondscoach ook niet meer gecontacte­erd sinds ik weet dat ik niet mee mag. Het is wat het is. Ik zie dit ook niet als wraak.”

Teuns begrijpt de beslissing van bondscoach Sven Vanthouren­hout

om hem niet mee te nemen naar de Olympische Spelen. “Hij heeft zijn beslissing gemaakt voor de Ronde van Frankrijk en toen had ik nog niet veel resultaten om voor te leggen.”

Dat geldt echter ook voor Greg Van Avermaet, die woensdag de streep bereikte in de laatste gruppetto. Hij mag wel naar Tokio. “Of Dylan toch mee moet naar de Spelen? Goh, de selectie moest ook op voorhand gemaakt worden”, aldus de regerende olympisch kampioen. “Je kan niet wachten tot de laatste dag. Ik denk dat we met Wout van Aert en Remco Evenepoel twee kopmannen hebben die sterk genoeg zijn om de olympische wegrit te winnen.”

Gelukkig wel in Frankrijk

De reden dat Teuns zich gemakkelij­k neerlegt bij zijn niet-selectie en niet op tafel klopt: ook hij beseft dat indien zijn ploeg Bahrain-Victorious de Tour-selectie had gemaakt op basis van de resultaten in de aanloop naar de Tour, hij nu niet in Frankrijk was geweest. Mark Padun won twee etappes in de Dauphiné en Gino Mäder boekte ritwinst in de Ronde van Zwitserlan­d en toch rijden zij de Tour niet. Ploegleide­r Rolf Aldag: “Onze selectie voor de Tour stond al maanden vast. We hebben besloten het oorspronke­lijke plan te behouden en geen steekvlams­electie te maken. Stel dat we Mäder en Padun wel hadden geselectee­rd, dan was Dylan daar misschien het slachtoffe­r van geworden. We zijn tevreden met onze keuze, want anders waren we de knappe ritzege van Dylan in Le Grand-Bornand misgelopen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Dylan Teuns maakte alweer indruk bergop.
FOTO BELGA Dylan Teuns maakte alweer indruk bergop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium