Het Belang van Limburg

“We zagen het meteen: dit is een supertalen­t”

- Jan-Pieter de Vlieger in Saint-Gaudens

RONDE VAN FRANKRIJK 26 JUNI TOT EN MET 18 JULI Rigoberto Uran (34) is de nummer vier van de Tour de France en één van de grote sterren van het wielrennen. Hij telt 1,3 miljoen volgers op Instagram en in het Colombiaan­se wielrennen gebeurt niks zonder dat hij zijn zegen heeft. Maar alles begon ooit bij het kleine Belgische Unibet-team, bij ploegleide­rs Hilaire Van der Schueren en Lucien Van Impe. “Van bij het eerste trainingsk­amp speelde hij bergop.”

Tour 2021: Hilaire Van der Schueren groet Rigoberto Uran, de huidige nummer vier. Niet zonder trots, zegt Van der Schueren: “Rigo is één van mijn ontdekking­en.” Daarvoor moeten we terug naar de winter van 2006, naar het kleine Belgische team Mr. Bookmaker. “We hadden renners tekort voor het volgende seizoen”, zegt Van der Schueren. “Een heel verhaal: we zouden fuseren met Fassa Bortolo, maar in laatste instantie ging dat niet door. Mr. Bookmaker werd dan ook overgenome­n door Unibet, maar we hadden extra renners nodig om alleen verder te gaan.”

Enter Giuseppe Acquadro. Vandaag de supermakel­aar van het wielrennen, destijds een bakkershul­pje dat in Italië wat amateurwie­lrenners begeleidde. “Acquadro heeft ons een lijst van namen gegeven”, zegt Van der Schueren. “Eén naam daarop interessee­rde ons: Rigoberto Uran. Een supertalen­t, dat wisten we.”

Weinig in België

We leggen Van der Schueren uit dat we graag een verhaal willen maken over de ‘Belgische’ passage van superster Uran. Een jongen van twintig uit Colombia in een oer-Belgische ploeg, hoe paste dat in elkaar? “Moeilijk”, zegt Van der Schueren. “Hij woonde in Spanje en heeft bij mijn weten ook geen koersen gereden in België. (lacht) Het gaat niet meevallen om daar veel verhalen over te vinden.”

Dat blijkt. Een belronde bij de Unibet-ploegmaats van toen levert weinig op. Baden Cooke herinnert zich “a great guy, enorm getalentee­rd, maar hij trok vooral op met de Spanjaarde­n in de ploeg”. Ook Stijn Vandenberg­h kan niet helpen: “Het enige wat ik altijd heb onthouden, is dat hij politiebes­cherming meekreeg als hij thuis trainde in Colombia.” Lucien van Impe was bij Unibet ploegleide­r van Uran en hij heeft het over “een brave, vriendelij­ke jongen. Een goede coureur, maar nog niet zo goed als hij nu is.”

Iedereen eraf

We gaan het lijstje van Unibetploe­gmaats verder af en komen uit bij Laurens ten Dam. Hij is enthousias­t: “Ja, Rigooow. Goeie kerel, met bakken charisma. Iemand die heel lichtvoeti­g in het leven stond. Een enorm talent. Vanop het eerste trainingsk­amp speelde hij bergop.”

Ten Dam stuurt ons door naar een andere Colombiaan: Victor Hugo Peña. Ooit ploegmaat van Lance Armstrong, de eerste Colombiaan die de gele trui droeg en - zo blijkt - nog steeds bevriend met Rigoberto Uran. Peña beaamt wat Ten Dam vertelt. Op het eerste trainingsk­amp met Unibet was Uran meteen sensatione­el goed: “We trainden bergop toen ploegleide­r Lucien Van Impe naast ons kwam rijden: Ik wil weten waar jullie staan, jullie rijden nu vol naar boven. Op het einde bleef alleen Uran over met Rujano, die twee jaar eerder nog derde was geworden in de Giro. Maar uiteindeli­jk reed Rigo hem er ook nog af. Iedereen ging plots vragen aan hem stellen: Hoe train jij? Hoe eet jij? Dat was de omgekeerde wereld: al die ervaren Europese renners, ook de Belgen, wilden van een Colombiaan­se neoprof weten hoe het moest.” (lacht)

Sociaal had Uran geen problemen, zegt Peña: “Hij vond makkelijk zijn weg in Europa, maar miste Colombia natuurlijk wel. In gesprekken met het thuisfront vroeg hij de hele tijd: Kan ik iets voor jullie doen? Met het geld dat hij in Europa verdiende, wilde hij de mensen in Colombia helpen.”

Tragisch verhaal

Bij Unibet kenden destijds weinig mensen het tragische levensverh­aal van Uran. Zijn vader werd ontvoerd en vermoord door een paramilita­ire beweging toen hij veertien was. “Uran sprak daar nooit over”, zegt Hilaire Van der Schueren. “Ik wist dat toen niet.” Victor Hugo Peña kende het levensverh­aal van Uran wel. “Hij had me weleens verteld dat zijn vader vermoord was. Maar binnen de ploeg was hij daar discreet over. En als je hem ziet - met zoveel humor en optimisme - kan je je ook niet inbeelden dat hij zo’n lastig leven heeft gehad. De dood van zijn vader heeft Rigo gemaakt tot wie hij is. Op zijn veertiende moest hij een man worden, het hoofd van de familie. De impact moet enorm zijn geweest. Het is met zijn vader dat hij voor het eerst ging fietsen.”

Bij Unibet schiet de carrière van Uran als een komeet de hoogte in. In de Ronde van Zwitserlan­d breekt hij helemaal door. “Rigo

won een sprint in een groepje van een man of vijfendert­ig”, zegt Laurens ten Dam, die erbij was in Zwitserlan­d. Aan het jaar bij Unibet komt een abrupt einde wanneer Uran beide ellebogen breekt bij een zware crash in de Ronde van Duitsland. Het kan de opgang van Rigoberto Uran niet stuiten. Van Unibet gaat Uran naar Caisse d’Epargne, naar Team Sky, naar Deceuninck Quick-Step en naar EF Education. Hij wint ritten in de Tour en de Giro. Vandaag is hij de peetvader van het Colombiaan­se wielrennen. Hij heeft 1,3 miljoen volgers op Instagram, meer dan Egan Bernal. Volgens Patrick Lefevere is Uran ook een “stille vennoot”, die ervoor zorgt dat de beste Colombiane­n tekenen voor het bureau van Giuseppe Acquadro, de makelaar die hem destijds bij Unibet bracht.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? EPA-EFE
FOTO ?? Rigoberto Uran kreeg het op Col du Portet moeilijk en viel van de tweede naar de vierde plaats in het klassement.
EPA-EFE FOTO Rigoberto Uran kreeg het op Col du Portet moeilijk en viel van de tweede naar de vierde plaats in het klassement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium