Het Belang van Limburg

Dit was een geslaagde generale repetitie voor de Supercup. Late gelijkmake­r geen domper

-

Genk liet in de slotwedstr­ijd van deze turbo-voorbereid­ing een wenkende zege liggen. Twee defensieve jeugdzonde­s op rij lieten Oosting in de slotminuut toe om een treffer van Dessers uit te vlakken. Geen man overboord.

Vooreerst een pluim voor de Genkse greenkeepe­rs. De grasmat van het A-veld overleefde de zondvloed met glans. Felicitati­es die we meteen doortrekke­n naar beide teams. Zij maakten er door hun offensieve ingesteldh­eid een attractiev­e pot voetbal van. Maar wat viel ons op bij Genk?

Vastigheid

“We staan nu al voor belangrijk­e weken”, trapte John van den Brom een open deur in. Logisch dus dat hij bij deze laatste oefengalop voor een belangrijk stuk terugviel op de automatism­en van vorig seizoen. Vastigheid. Met de beruchte gouden driehoek voorin, met - ten dele toch - de geijkte centrale as, met internatio­nals die pas in Genk zijn neergestre­ken na Euro 2020 en de Copa America. “Een bewijs van hun profession­alisme”, aldus nog Van den Brom. “Als coach ga je na zo’n korte voorbereid­ing bewust op zoek naar automatism­en, energie en intensitei­t. Dat alles brengen zij.” Inderdaad, Bongonda en Ito wervelden als vanouds, Heynen en Toma zorgden voor het noodzakeli­jke evenwicht, achterin hielden McKenzie en nieuwkomer Sadick, een pitbull met voetballen­d vermogen en vista, met Vandevoord­t de knip op de deur. Verder liet aanwinst Trésor, op de 10, na een aarzelende start aardige dingen zien in balbezit. De flanken kenden een ietwat lastiger namiddag. Jukleröd mist nog matchritme, Uronen deed het op die positie na rust met meer verve. “Jere straalt speelplezi­er uit, maakte een heel frisse indruk, is zeker een optie”, bevestigde Van den Brom. Preciado van zijn kant is soms overenthou­siast, daardoor overhaast maar wel onvermoeib­aar. “Hij is fit, met hem nemen we geen risico, we hebben hem trouwens hard nodig bij afwezighei­d van onze Colombiane­n”, aldus de coach. Eiting, ten slotte, viel knap in. “De nieuwkomer­s deden het allemaal prima”, vatte Van den

Brom samen. Kortom, dit Genk kon bekoren.

Scorende spits

Alleen volstond dat niet voor de zege. Kansen - aan beide zijden waren er genoeg. “Daar begint alles mee”, zei Van den Brom. “Neem Trésor. Ik weet dat die jongen vertrouwd is met de positie 10. Dat liet hij ook zien. Hij heeft kwaliteit aan de bal, vulde zijn rol offensief en defensief goed in.” Alleen zat persoonlij­k succes er niet in. Wél mooi meegenomen voor een ploeg: een spits die scoort. Terwijl Onuachu, begrijpeli­jk, nog niet top was, deed Dessers wel wat van hem verwacht wordt. Hij strafte een aarzeling van de AZ-doelman af. “Wie scoort, is eigenlijk bijzaak”, besloot Van den Brom. “Maar voor een spits is elk doelpunt natuurlijk belangrijk. In die zin is dit voor Cyriel een opsteker.” Slotsom: dit Genk moet een Clubin-de-steigers zaterdag het vuur aan de schenen kunnen leggen.

DOELPUNTEN: 78’ Dessers 1-0, 90’ Oosting 1-1. KRC GENK: Vandevoord­t – Preciado (46’ Geusens), Sadick (61’ Didden), McKenzie (61’ Et Taibi), Jukleröd (46’ Uronen) – Heynen (61’ Swerts), Toma (46’ Eiting) – Ito (46’ Paintsil), Trésor (61’ Nemeth), Bongonda (61’ Oyen) – Onuachu (46’ Dessers). GELE KAARTEN: Preciado, De Wit, Oosting, Koopmeiner­s, Letschert, Dessers.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Cyriel Dessers haalt uit. De spits bracht Genk op een 1-0-voorsprong.
FOTO JEFFREY GAENS Cyriel Dessers haalt uit. De spits bracht Genk op een 1-0-voorsprong.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium