Het Belang van Limburg

Regel rond handspel verandert weer

-

Het Profession­al Refereeing Department heeft woensdag in Tubeke toelichtin­g gegeven over de regels voor komend seizoen in de Jupiler Pro League. De belangrijk­ste wijziging is de regel rond handspel. “Niet elke aangeschot­en bal zal nog een penalty opleveren”, legt Bertrand Layec, technisch directeur van de Belgische arbitrage, uit. “De scheidsrec­hter krijgt meer ruimte om de fase te interprete­ren en te analyseren. Dat is een interessan­te evolutie. Er is dus meer marge voor verdediger­s.”

Verder verandert er niets aan de richtlijne­n voor de scheidsrec­hters komend seizoen. De VAR zal er wel iets anders uitzien voor de scheidsrec­hters zelf. Het VAR-centrum in Tubeke wordt sinds vorige week getest en ook tijdens de Supercup zaterdag zal dat het geval zijn. “Zaterdag wordt de eerste grote test want het is de eerste keer dat we het VAR-centrum dan testen in een wedstrijd die op televisie uitgezonde­n wordt.”, legt operatione­el directeur van de Belgische arbitrage Stephanie Forde uit.

Of er meer openheid komt over de scheidsrec­hterlijke beslissing­en is nog niet duidelijk. Layec: “We denken nog na over manieren om onze communicat­ie nog te verbeteren en aan te passen.”

Nog nieuw: voorlopig hoeven scheidsrec­hters en spelers niet meer getest te worden op het coronaviru­s voor elke wedstrijd. Al kan dat wel nog veranderen doorheen het seizoen afhankelij­k van de geldende coronarege­ls.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium