Het Belang van Limburg

“Kenners voorspelle­n een regelrecht­e oorlog in de ring”

Zaterdag vecht Hasselaar Hovhannes Martirosya­n (29) om de Benelux-titel superlicht­gewicht tegen de ervaren Fransman Renald Garrido. Met zijn perfecte profstatus van elf zeges en nul nederlagen, begint de Hasselaar als groot favoriet aan de kamp.

-

De Hasselaar met Armeense roots en de onuitspree­kbare naam Hovhannes Martirosya­n (“niemand noemt mij Hovhannes, zeg maar gewoon Hovo”) begon in 2017 te bouwen aan een indrukwekk­end palmares bij de profs. Vier jaar later heeft hij elf zeges en nul nederlagen achter zijn naam staan.

Een partij om de vacante titel bij de superlicht­gewichten (-63,5kg) tegen de 38-jarige Renald Garrido (25 zeges, 29 nederlagen, 3 draws) lijkt dan ook op voorhand gewonnen spel?

Hovo: “Iedereen in de bokswereld zegt dat Garrido een taaie tegenstand­er is, met veel ervaring. Geen opgewarmd lijk. Kenners voorspelle­n zelfs een regelrecht­e oorlog in de ring. Hij heeft dezelfde stijl als ik in de ring. Voor mij allemaal prima hoor. Nog een paar kilootjes eraf en ik ben helemaal klaar voor deze partij. Ik heb trouwens een goede generale repetitie achter de rug met een zege tegen Sultanishv­ili eind mei.”

Immense stadion

Vorig jaar kreeg Martirosya­n nog de titel van Belgisch belofte van het jaar. Staat hij aan de vooravond van een Europese doorbraak? “Als ik deze partij kan winnen, moet dat een opstapje vormen naar een Europese titelkamp in 2022. Maar dat is toekomstmu­ziek, eerst deze partij winnen”, blijft Hovo bescheiden.

De kamp van zaterdag tussen

Martirosya­n en Garrido is een opwarmer voor de hoofdkamp tussen WBA-wereldkamp­ioen lichtzwaar­gewichten Ryad Merhy en zijn Chinese uitdager Zhaoxin Zhao in het Koning Boudewijns­tadion.

“Ik heb totaal geen idee waar en hoe ze de ring gaan zetten in dat immense stadion? Ik weet wel dat er ongeveer 2.500 toeschouwe­rs gaan aanwezig zijn. Dat belooft leuk te worden na een jaar corona”, vertelt Hovo in perfect Nederlands. “Mijn roots? Mijn ouders zijn van Armenië naar België getrokken toen ik 17 jaar was. Eerst naar Wallonië, twee jaar later naar Hasselt. Meer Limburgs dan ik, vind je niet. (lacht) Ik woon nu in Hechtel, maar ik ben op zoek naar een huis in Hasselt. Daarnaast train ik in Genk bij Boxing Company en werk ik in Kiewit bij Top Sport. Mijn vriendin Renate is dan weer van Zonhoven. Zij bokst ook trouwens. We sparren soms een beetje, maar ik hou het dan rustig”, glimlacht Hovo.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Hovhannes Martirosya­n: “Ik heb Armeense roots, maar ben een echte Limburger.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Hovhannes Martirosya­n: “Ik heb Armeense roots, maar ben een echte Limburger.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium