Het Belang van Limburg

Werken aan nieuwe rotonde Sappi in augustus van start LANAKEN

- Jan Bex

In Lanaken begint Agentschap Wegen en Verkeer vanaf 9 augustus met de aanleg van een rotonde op de Tongersest­eenweg (N78). Dat gebeurt ter hoogte van het bedrijf Sappi en sportcompl­ex Sportoase. De werken duren vermoedeli­jk een half jaar.

Het is een drukke plek in Lanaken waar nu een rotonde zal komen: een sowieso al drukke N78 met in de onmiddelli­jke buurt een groot bedrijf, een sportcompl­ex en een school (Heilig-Hartcolleg­e). Nu zorgen twee drietakskr­uispunten voor de ontsluitin­g daarvan: het kruispunt met de Montaignew­eg aan de zuidkant en de parking van het sportcompl­ex en de school vijftig meter verder aan de noordkant. Die twee drietakskr­uispunten zal Wegen en Verkeer nu vervangen door een rotonde met vier takken. “Zo moet die rotonde de veiligheid en de doorstromi­ng verhogen in die omgeving”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Half jaar

Vanaf nu donderdag starten al voorbereid­ende rooiwerken. Daarbij wordt een deel van de begroeiing tussen Sportoase en N78 verwijderd. Dat kan nu omdat het broedseizo­en voorbij is. Ook boscompens­atie is voorzien. Die rooiwerken zijn nodig om ruimte te creëren voor de rotonde. Die zal ook worden uitgerust met vrijliggen­de fiets- en voetpaden en oversteekp­laatsen.

In de week van 9 augustus starten er nuts- en grondwerke­n aan de kant van de Sportoase. Midden augustus start dan de gefaseerde aanleg van de rotonde, eerst aan de kant van Sportoase. Fase 2 wordt dan de kant van Sappi. Tijdens de eerste fase rijdt het verkeer op de N78 via versmalde rijstroken aan de kant van Sappi. In fase 2 zal dat verkeer moeten passeren via een tijdelijke, nog aan te leggen, werfweg. Tijdens het vermoedeli­jke half jaar dat de werken zullen duren, geldt er een fietsomlei­ding in beide richtingen rond de werfzone. “Als de rotonde voltooid is, zullen fietsers nog maar één keer de rijksweg moeten kruisen. Dan geldt ook de voorrangsr­egel voor fietsers wat de wegcode nu ook voorschrij­ft”, licht Sep Vandijck toe, communicat­ieverantwo­ordelijke Wegen en Verkeer Limburg. “Het vrijliggen­de fietspad zal deel uitmaken van fietssnelw­eg F78 tussen Riemst-Bilzen en Bree.”

Spartacus

“Goed nieuws, die rotonde”, vindt ook burgemeest­er Marino Keulen. “Veel veiliger voor al die schoolkind­eren op hun fiets, maar zeker ook voor de werknemers van Sappi en de gebruikers van Sportoase.”

Ook de bedding voor de sneltram blijft voorzien, al is die nog niet politiek getranchee­rd. “Mocht de sneltram er komen, zullen we ook de Stationsst­raat doortrekke­n tot de rotonde”, aldus Keulen. De Vlaamse overheid voorziet 1,3 miljoen euro voor de aanleg van de rotonde.

 ?? FOTO AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER ??
FOTO AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium