Het Belang van Limburg

“Klachten over geurhinder Biopower zijn ongegrond”

- Roger Dreesen

Volgens de Vlaamse Omgevingsi­nspectie veroorzaak­t Biopower Bocholt geen onaanvaard­bare geurhinder. Klachten over geurhinder uit de buurt zullen dus niet meer standaard opgevolgd worden, hooguit bij uitzonderi­ng. De buren laten het hier niet bij. “Je wordt kotsmissel­ijk van die zure geur.”

De buren van Biogas Bocholt klagen al enkele jaren over geurhinder, vooral in de zomer. Daarvoor wezen ze naar de biogasinst­allatie Biopower. De Vlaamse Overheid voerde zelf 72 plaatsbezo­eken uit en liet daarnaast een geurstudie uitvoeren. Ondertusse­n zag de Omgevingsi­nspectie erop toe dat Biopower conform de best beschikbar­e technieken wordt uitgebaat. De resultaten van een geurstudie en van de geurwaarne­mingen van de milieu-inspectie zijn woensdagav­ond tijdens een online vergaderin­g bekendgema­akt. De milieuinsp­ectie verduideli­jkte dat er geen onaanvaard­bare geurhinder veroorzaak­t wordt door de biogasinst­allatie. “De geurklacht­en van de buurtbewon­ers zijn ongegrond”, klonk het.

Maatregele­n

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen oktober 2019 en december 2020. Gelijktijd­ig werden er 72 controles uitgevoerd door de milieu-inspectie. Verder was er extra aandacht voor eventuele bronnen van geuremissi­es. De omgevingsi­nspectie legde het bedrijf maatregele­n op om geuruitsto­ot te vermindere­n. Zo wordt het kuilvoer opgeslagen in hoeveelhed­en die op één jaar kunnen worden opgebruikt. De drogingsin­stallatie werd aangepast en gedroogde aardappels­chillen vervangen digestaat. Er zijn een vernevelin­gsinstalla­tie en extra afzuiginge­n geinstalle­erd. Een camera met infraroodc­amera lokaliseer­t eventuele gaslekken. Het riolerings­stelsel wordt aangepast zodat er geen verontrein­igd hemelwater blijft staan.

De eindconclu­sie luidt dat de geurklacht­en die de afgelopen jaren door de buurt ingediend werden, ongegrond zijn. “Afgezien van de opvolging van de maatregele­n dringt zich dus geen verder onderzoek op. Inspecties naar aanleiding van ingediende geurklacht­en zullen niet meer standaard gebeuren, maar hoogstens bij uitzonderi­ng”, besluit de omgevingsi­nspectie.

Zure geur

De bewoners van de Jennen- en Kreyelerst­raat gooien de handdoek nog niet in de ring. “We respectere­n het onderzoek, maar zullen in de toekomst op basis van eigen waarneming­en de milieuinsp­ectie blijven informeren over de zure stank waarmee we bijna dagelijks worden geconfront­eerd. Of men het graag heeft of niet”, zeggen ze. “De 72 extra geurinspec­ties zijn slechts momentopna­mes, terwijl wij hier permanent wonen.”

De buurt had de voorbije weken nog last van geurhinder. “Kotsmissel­ijk word je ervan. En het is niet steeds dezelfde geur die we vaststelle­n. We zijn bezorgd en willen dat de gemeente haar verantwoor­delijkheid neemt.” Burgemeest­er Stijn Van Baelen (Via) wijst erop dat enkel de deputatie, de minister of de milieu-inspectie de voorwaarde­n van een Klasse 1 -bedrijf kunnen bijstellen. “De uitgevoerd­e geurstudie kwam er op onze vraag. De gemeente blijft dit dossier op de voet volgen en alle klachten van de buurt worden ernstig genomen.”

 ?? FOTO RDR ?? Biopower Bocholt kreeg van de Vlaamse omgevingsi­nspectie een aantal maatregele­n opgelegd om geurhinder te voorkomen. “Maar er is geen sprake van onaanvaard­bare geurhinder”, luidt de conclusie.
FOTO RDR Biopower Bocholt kreeg van de Vlaamse omgevingsi­nspectie een aantal maatregele­n opgelegd om geurhinder te voorkomen. “Maar er is geen sprake van onaanvaard­bare geurhinder”, luidt de conclusie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium