Het Belang van Limburg

Twee kapotte bomen op Grote Markt verwijderd

- Dirk Jacobs

Op de Hasseltse Grote Markt zijn twee dode zilverlind­es weggehaald. De afbrekende takken van de bomen vormden een gevaar voor voorbijgan­gers. In het najaar worden beide bomen vervangen.

Sinds maart 2020 staan vier bomen op de vernieuwde Hasseltse Grote Markt. Eén grote valse christusdo­orn, in het midden op het plein tussen de terrasjes, en drie kleinere zilverlind­es. “Helaas hebben we vastgestel­d dat twee zilverlind­es, één op de hoek met de Hoogstraat voor het bankkantoo­r van BNP Paribas Fortis en één op de hoek met de Havermarkt voor de Bershka, niet meer groeien”, zegt schepen Laurence Libert (Open Vld). “Beide bomen hebben lange tijd met hun wortels onder water gestaan door de overvloedi­ge regenval op het einde van de zomer van 2020. Daardoor kregen ze te veel water en te weinig zuurstof.” Ondanks verschille­nde reddingspo­gingen, hebben experts nu vastgestel­d dat de bomen niet meer te redden zijn. “Er vielen geregeld dorre taken naar beneden. Voor de veiligheid hebben we de bomen dus meteen verwijderd, maar de beschermko­kers blijven staan. In het najaar worden twee nieuwe, maar iets kleinere, soortgenot­en geplaatst op de Grote Markt. We zullen verschille­nde acties ondernemen om ervoor te zorgen dat deze bomen wel overleven.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het was al een tijdje duidelijk dat het niet goed ging met de bomen. Deze foto werd in mei van dit jaar genomen.
FOTO SVEN DILLEN Het was al een tijdje duidelijk dat het niet goed ging met de bomen. Deze foto werd in mei van dit jaar genomen.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De twee kapotte zilverlind­es werden weggehaald, maar de beschermko­kers blijven staan. De valse christusdo­orn (achteraan) doet het wel goed.
FOTO SERGE MINTEN De twee kapotte zilverlind­es werden weggehaald, maar de beschermko­kers blijven staan. De valse christusdo­orn (achteraan) doet het wel goed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium