Het Belang van Limburg

Het verhaal achter ‘Liefde Is een Kaartspel’ van Lisa Del Bo

-

Limpop, het verhaal achter Limburgse songs. Zo blijkt ‘Liefde Is een Kaartspel’ van Lisa Del Bo, een song met een turbulente geschieden­is, nogal wat onduidelij­kheid te herbergen. “Ik begrijp de tekst nog steeds niet helemaal”, zegt de zangeres.

Liefde Is een Kaartspel, geschreven door John Terra (muziek) en Daniel ‘Ditmar’ Gybels (tekst), was in 1996 de Belgische inzending voor het Eurovisies­ongfestiva­l in Noorwegen. Daarna werd de song het onderwerp van een internatio­naal dispuut over auteursrec­hten, maar het werd vooral het lied waarop de Mopertings­e Lisa Del Bo haar carrière zou bouwen. “Ik weet nog dat manager Piet Roelen me belde”, begint John Terra. “Hij zei: ‘Ik ga met Lisa Del Bo deelnemen aan de selectiero­ndes voor het Songfestiv­al. Schrijf iets voor haar.’” “Ik had al vaker meegedaan aan wedstrijde­n, en ik dacht: ‘Nee, moet ik nu wéér de competitie aangaan!’”, zegt Lisa Del Bo.

“Ik ben dan aan de slag gegaan met de stem van de Franse zanger Julien Clerc in mijn achterhoof­d, vraag me niet waarom”, gaat John

Terra verder. “Piet zei meteen: ‘Fantastisc­h nummer! We gaan dat winnen!’. Hij heeft potverdori­e nog gelijk gekregen ook.” “Piet belde me om twee uur ’s nachts: ‘Lisa, we gaan dat winnen!’”, zegt Lisa Del Bo. “Om twee uur ’s nachts! Ik had twee kleine kinderen en kon mijn slaap nochtans goed gebruiken, maar Piet was niet te houden. ’s Anderendaa­gs kwam John op bezoek, hij had een klein pianootje bij zich. Hij speelde de melodie van het nummer en brabbelde daar iets Frans overheen. Daar moest ik dan uit opmaken dat we De Gouden Zeemeermin, zoals de Vlaamse preselecti­e toen heette, zouden winnen. (lacht) Maar ik geloofde blindeling­s in het inschattin­gsvermogen van Piet en John. Toen Daniel Ditmar een Nederlands­e tekst schreef op het nummer werd het me wat duidelijke­r. Al vond ik het wel een zotte, warrige tekst. Als ik eerlijk ben, begrijp ik ’m nog steeds niet helemaal. (lacht) Ik weet nog dat ik werd opgebeld door Studio Brussel: of ik de tekst even kon uitleggen. Ik heb toen gezegd: ‘Dat valt onder de dichterlij­ke vrijheid van de schrijver, bel maar naar hem.’”

Erotisch en dubbelzinn­ig

Maar Studio Brussel belde Ditmar niet, dus werd het mysterie nooit opgelost. Wat is dat toch met ‘die wilde handen’, die ‘jokers en pokers’ en vooral: wie wordt er daar aan een degen geregen? Daniel Ditmar lacht geamuseerd wanneer we hem de vraag voorleggen. “Ik begrijp goed dat er onduidelij­kheid was”, zegt hij. “Er waren nogal wat mensen die moeite hadden met ‘aan mijn degen rijgen’. Ze namen het te letterlijk of ze bekeken het van de erotische kant. ‘Zoiets laat je toch niet zingen door een vrouw!’, zeiden ze dan. Maar kijk maar eens naar de dame in een kaartspel: die wordt omgeven door zwaarden, dáár heb ik me door laten inspireren. Uiteraard is de tekst een beetje dubbelzinn­ig, maar het nummer gaat toch vooral over een sterke vrouw die resoluut kiest voor een bepaalde man, wars van wat anderen daarover te zeggen hebben.”

Lucratief

Ditmar kreeg op zaterdag de opdracht om de tekst te schrijven. Op zondagavon­d moest het nummer ingeleverd worden bij de Openbare Omroep, dus werkte hij de hele nacht door. Ook John Terra herinnert zich nog goed hoe hij de song schreef. “Liefde Is een Kaartspel is niet zo’n eenvoudig lied”, zegt hij. “Ik moest met allerhande parameters rekening houden en in de middle part moest er heel hoog worden gezongen, maar Lisa deed dat prima. Dat ik ermee op het Songfestiv­al ben geraakt, is al speciaal op zich. En de internatio­nale aan

 ??  ??
 ?? ISOPIX
FOTO ?? John Terra en Lisa Del Bo.
ISOPIX FOTO John Terra en Lisa Del Bo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium