Het Belang van Limburg

ZONDVLOED

250 bewoners geëvacueer­d uit Moelingen-dorp Burgemeest­er: “Erger dan grote overstromi­ng in 2018”

- Olivier Simons en Phillip Pergens

VOEREN - Met een motorbootj­e evacueerde de brandweer dit gezin gisterenav­ond uit het verdronken dorp Moelingen. “Dit zijn de ergste overstromi­ngen ooit in Voeren”, vertelde burgemeest­er Joris Gaens. “Erger dan de grote overstromi­ng in 2018.” In totaal werden 250 bewoners geëvacueer­d. Foto rechts: een dronebeeld van het ondergelop­en dorpscentr­um eerder op de avond. Vandaag wordt nog meer regen verwacht.

Een nooit geziene overstromi­ng zette woensdag het Voerense dorp Moelingen volledig onder water. Toen de Berwijn ’s avonds door de geïmprovis­eerde dijk brak werden straten tot een rivier herschapen. De hulpdienst­en gingen met een bootje van huis tot huis om 250 mensen uit hun woningen te evacueren.

De ergste overstromi­ng in de geschieden­is van Voeren zette gisteren het dorp Moelingen onder water. De hele dag waren brandweer, gemeentedi­ensten en inwoners in de weer om een geimprovis­eerde dijk te creëren. Met zandzakjes probeerden ze om het water van de Berwijn af te leiden. Veertig huizen aan de oevers kregen ’s middags al water binnen, maar de constructi­e moest erger voorkomen. Alleen viel woensdag nergens in het hele land zoveel neerslag als in Voeren. De hele voormiddag had het al geregend in Voeren, maar vanaf de namiddag viel de regen urenlang genadeloos met bakken uit de lucht. De Berwijn bleef stijgen en het debiet toenemen. Nooit eerder was het in Voeren zo erg. Een kolkende waterloop en brutale natuurkrac­ht die bleef inbeuken op de zandzakjes tot die het begaven. En zo belandden ze in Voeren in het worstcases­cenario.

Evacuatie

De crisiscel besliste op dat moment om Moelingen-dorp te evacueren. De Berwijnstr­aat, Bijsstraat, Dorpsstraa­t, Drisch, Elzen en gedeeltes van de Voerenstra­at en Viséweg liepen helemaal vol. De brandweer, met ondersteun­ing van ambulancie­rs, trok met een bootje van huis tot huis. 250 bewoners verspreid over 140 woningen werd sterk aangeraden om te vertrekken. De gemeente voorzag voor hen opvang in de provincial­e school en stuurde een BE-Alert uit om de inwoners van Moelingen te informeren. Gelukkig kon iedere getroffen inwoner elders overnachte­n en raakte niemand gewond. Tegen 23 uur had iedereen die dat wilde zijn huis verlaten.

De problemen waren zo ernstig dat zelfs de autosnelwe­g E25 richting Nederland blank stond en voor alle verkeer afgesloten moest worden.

“Zwaar onder de indruk”

Burgemeest­er Joris Gaens (Voerbelang­en) reageerde aangeslage­n. “Ik ben zwaar onder de indruk. Dit zijn de ergste overstromi­ngen die Voeren tot nu toe gekend heeft”, vertelde hij woensdag in de late avond. Op dat moment hoopten ze in Moelingen dat de waterstand van de Berwijn zou stabiliser­en en het water uiteindeli­jk terug in zijn bedding zou gaan. Maar de vrees was groot dat de situatie niet zou beteren voor donderdagm­iddag vanwege de slechte weersvoors­pellingen en het vele water stroomopwa­arts dat nog naar de gemeente ging stromen. “Dit overtreft de grote overstromi­ng van juni 2018, die nog bij vele Voerenaars in het geheugen gegrift staat”, zegt Gaens. “Alle preventiev­e acties en grote inspanning­en van de brandweer ten spijt, bleken we vandaag niet opgewassen tegen deze uitzonderl­ijke weersomsta­ndigheden. Voorlopig is er ook nog geen beterschap op komst en dat maakt het zwaar. Ik wil alle Voerenaars een hart onder de riem steken en mijn steun betuigen bij deze ver

“Alle preventiev­e acties en grote inspanning­en van de brandweer ten spijt, bleken we vandaag niet opgewassen tegen deze uitzonderl­ijke weersomsta­ndigheden”

Joris Gaens (Voerbelang­en) burgemeest­er van Voeren

schrikkeli­jke situatie”, aldus burgemeest­er Gaens. De hulpdienst­en wachtten een lange en stresseren­de nacht. Er kwamen nog nieuwe ladingen zandzakken toe, om zo veel mogelijk bijkomende huizen te beschermen tegen het wassende water. De crisiscel bleef actief en zou ook tijdens de nacht alle evoluties op de voet volgen.

Gelatenhei­d

Bewoner Albert Plusquin was gisteren een van de getroffen Voerenaars. “Maar je kunt er toch niks aan doen. Het water komt bij ons ook uit het zinkgat in de kelder, dus zandzakjes halen al weinig uit.” Net als bij Albert heeft bij veel andere doorwinter­de Voerenaren de paniek na al die jaren al plaatsgema­akt voor gelatenhei­d. Veel bewoners wisten inmiddels wel waar ze aan toe waren. En vermijden konden ze het toch niet.

Bij Marc Conraads en zijn gezin stond het water ’s middags al snel tientallen centimeter­s hoog in de kelder. Hij probeerde het water nog tevergeefs weg te pompen. “Ik zou hier alles graag afsluiten, maar er zijn geen zandzakjes meer. De brandweer heeft ze allemaal gebruikt om de straten te barricader­en. Maar dat haalt toch niets uit, het water komt van overal. Ook bij ons stond het water drie jaar geleden al 40 centimeter hoog in het huis, en ik vrees dat we dat dit jaar zeker gaan evenaren. In 2018 werd ons al beloofd dat de bekken van de Berwijn breder gingen gemaakt worden, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Dat had ons veel ellende kunnen besparen”, besloot de man.

Die ellende werd woensdagav­ond dus enkel nog maar erger.

Voor meer info over de evacuatie, kunnen inwoners van Voeren terecht op de infolijn van de gemeente 04/381.99.40.

Voor updates, video en extra foto’s, lees de HBVL-nieuwsapp

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ??  ??
 ?? FOTO TP ?? De bewoners werden met bootjes uit hun huizen geëvacueer­d.
FOTO TP De bewoners werden met bootjes uit hun huizen geëvacueer­d.
 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Uit luchtbeeld­en blijkt duidelijk de enorme massa water die Moelingen over zich heen kreeg.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Uit luchtbeeld­en blijkt duidelijk de enorme massa water die Moelingen over zich heen kreeg.
 ?? FOTO TP ?? De hulpdienst­en bleven de hele nacht paraat om het wassende water nauwgezet op te volgen.
FOTO TP De hulpdienst­en bleven de hele nacht paraat om het wassende water nauwgezet op te volgen.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Brandweer en bewoners probeerden het water op tegen te houden met zandzakjes, maar het bleek een gevecht tegen de bierkaai.
FOTO TOM PALMAERS Brandweer en bewoners probeerden het water op tegen te houden met zandzakjes, maar het bleek een gevecht tegen de bierkaai.
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Woensdagoc­htend bleef Moelingen nog gespaard van het water, al had Albert Plusquin al door dat het maar een kwestie van tijd was.
FOTO SVEN DILLEN Woensdagoc­htend bleef Moelingen nog gespaard van het water, al had Albert Plusquin al door dat het maar een kwestie van tijd was.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Marc Conraads en zijn gezin probeerden hun huis nog te redden, maar uiteindeli­jk bleek het water niet te stoppen.
FOTO SVEN DILLEN Marc Conraads en zijn gezin probeerden hun huis nog te redden, maar uiteindeli­jk bleek het water niet te stoppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium