Het Belang van Limburg

Inwoners Smeermaas met luidspreke­rs aangemaand om huis te verlaten

In Smeermaas (Lanaken) werd donderdaga­vond rond 22 uur gestart met de verplichte evacuatie van de woonhuizen vlakbij de Maas. Zo’n 250 mensen zochten hun heil bij familie, vrienden of in het nabijgeleg­en OC Jeugdpark in Smeermaas.

-

De bewoners van de Maasdijk en Sapstraat in Smeermaas werden gisteravon­d door de politie met luidspreke­rs aangemaand om hun huizen te verlaten. “Bij de verplichte evacuatie ging het om de bewonersde huizen tussen de Maas en Zuid-Willemsvaa­rt langs de Maasdijk en de Sapstraat”, zei schepen van huisvestin­g Sofie Martens (Open Vld). “De Maas zou in de komende uren nog anderhalve meter kunnen stijgen, wat een zeer kritiek punt is.”

Barrière

Rond 22.30 uur waren ongeveer 250 personen vertrokken uit hun huis, vaak met alleen een kleine rugzak als bagage. “Ik heb wat eten en kleren mee. Veel zorgen maken we ons niet”, zei een bewoonster terwijl ze nog snel enkele zandzakjes voor de deur legde. Ondertusse­n ging de politie van deur tot deur om te kijken of er niemand meer aanwezig was. De technische diensten van de gemeente Lanaken maakten ook een barrière op straat met grote betonnen blokken, opgevuld met zandzakjes. Zo willen ze het water tegengaan wanneer het over de bedding zou stijgen. Alle verkeer wordt ook geweerd uit het gebied. De mensen die moesten vertrekken, konden eventueel terecht in het OC Jeugdpark in Smeermaas.

Kotem

In het Maasmechel­se Kotem waren enkele gezinnen donderdaga­vond al vertrokken, maar de meeste mensen bleven toch in het gehucht. In café Ponderosa zaten enkele mensen zelfs nog op het terras. “In 1993 stond het water veel hoger en waren alle straten onder gelopen. Wij zijn meer gewoon”, klonk het bij de cafégasten. “Ons maken ze niet zo vlug bang.” Wat later trok de politie op pad om de mensen te vragen om van straat te blijven.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Zo’n 250 inwoners van Smeermaas verlieten gisteravon­d hun woningen.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Zo’n 250 inwoners van Smeermaas verlieten gisteravon­d hun woningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium