Het Belang van Limburg

Water stroomt huizen binnen in Alken en Zepperen

- Geert Houben

ALKEN/ZEPPEREN Alken en Zepperen kregen het donderdag zwaar te verduren. Bij enkele tientallen bewoners stond het water ruim een halve meter hoog in de woonkamer of de garage. “Het parket drijft bij de buren in de living”, luidde het in de Alkense Aardbrugge­nstraat.

Tuinslange­n hangen uit meerdere ramen in de Zepperse Kleindekke­nstraat. Ann Bex (69), met een aftrekker in de hand ziet de ellende met lede ogen aan. “Wat er langs achter binnenkomt, duwen we er langs voor weer uit. Ze hadden hierachter nooit die woonwijk mogen bijbouwen. Het wachtbekke­n is er niet op aangepast. Ik woon hier al heel mijn leven, maar vooral de laatste jaren zijn hier veel problemen.”

“Onderaan is de straat een kleine rivier geworden”, vult Chris Claes aan die met zijn kinderen door de straat waadt. “Dat komt ervan als je de beken dichtgooit en alles volbouwt. De beek die er nog is, moet hier verderop plots door een kleine buis. Dan krijg je van die problemen hè.” Garages zijn ondergelop­en en het water stroomt de huizen binnen. Zepperen probeert te redden wat er te redden valt. “Vanmorgen hadden we nog goede moed, maar nu zoveel uur later is alles verloren. Het water komt al boven de plinten”, zucht Annelies Wijnants (49).

In Alken kregen vooral de Stationsst­raat en de Aardbrugge­nstraat het zwaar te verduren. Huizen zijn ondergelop­en en vijverviss­en zwemmen er over de straat. Met een aalton van 4.000 liter proberen de buren het water centimeter voor centimeter te verlagen. “Bij de buren drijft het parket in de living”, weet Celine Vandewijer. Bij Erwin Verstraete­n uit de Aardbrugge­nstraat is de elektricit­eit uitgevalle­n. “In mijn living staat een halve meter water en in mijn kelder nog meer”, zegt hij. “Het is de schuld van Aquafin”, weet een andere buurtbewon­er. “Sinds er hier werken werden uitgevoerd, is het elke keer prijs. Ach, laten we hopen op beter weer en dat we volgende week nat zijn van het zweet”, luidt het nog enigszins optimistis­ch.

 ?? MINTEN
FOTO SERGE ?? De Kleindekke­nstraat in Zepperen stond volledig blank.
MINTEN FOTO SERGE De Kleindekke­nstraat in Zepperen stond volledig blank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium