Het Belang van Limburg

Het bos waar de oorlogsges­chiedenis nog levend is

-

Mijn vriend kende het vanuit een oorlogsspe­lletje en ook in Band of Brothers komt het aan bod, dus een bezoekje aan Bois Jacques mocht tijdens onze trip naar de Ardennen niet ontbreken. Het bos ligt verscholen in Foy, een stadje op 4 kilometer ten noorden van Bastenaken, aan de weg naar Houffalize. Dat er tijdens de Tweede Wereldoorl­og hard gevochten werd in die buurt, is in Bois Jacques zelfs nu nog zichtbaar. Her en der zie je nog schuttersp­utjes en gaten in de grond: de zogenaamde fox holes, waarin de Amerikaans­e soldaten zich verscholen voor de Duitsers én zich beschermde­n tegen de kou.

Van 21 december 1944 tot 13 januari 1945 was het stadje Foy namelijk bezet door de Duitsers. De Amerikaans­e troepen hadden zich verschanst in Bois Jacques om van daaruit Bastenaken te bevrijden. De winter was ijskoud, de Amerikanen waren in de minderheid en door het slechte weer konden de troepen niet vanuit de lucht bevoorraad worden. Na Kerstmis klaarde het eindelijk op en in januari kwam er versterkin­g. De zogenaamde Easy Company installeer­de zich in Bois Jacques. Daar groeven ze schuttersp­utjes om zich te beschermen tegen de vijand. Op 13 januari zette de Easy Company de aanval in op Foy. Aan beide kanten vielen heel wat slachtoffe­rs, maar uiteindeli­jk werd het dorpje heroverd.

Zelf had ik mijn stappentel­ler al klaargezet voor een fikse wandeling door Bois Jacques, maar een bezoekje aan dit bos zal je daguitstap niet vullen. Na een kleine doortocht heb je het wel gezien. Al is het wél de moeite om er eens naartoe te trekken. In de buurt zijn ook genoeg mooie wandelinge­n. Wijzelf bleven in thema en brachten nog een bezoekje aan het Bastogne War Museum in Bastenaken enkele kilometers verderop.

MORGEN

Politiek journalist Yves Lambrix in Breskens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium