Het Belang van Limburg

“Renners die opvallende Tour rijden

-

“Alsof er een bom binnen viel.” Dylan Teuns was woensdagav­ond net op zijn kamer toen plots de politie voor de deur stond. “Van 21 uur tot half één hebben ze mijn kamer doorzocht”, verklaart een hoorbaar aangeslage­n Teuns via de telefoon. Niet zijn gsm, want die werd meegenomen in kader van het onderzoek.

De Franse politie viel woensdagav­ond binnen in het hotel van Bahrein-Victorious en ging daarbij bijzonder rigoureus te werk. “Ik mocht nog net drie nummers noteren van mijn dierbaren”, aldus Teuns. “Toen ik de agenten vroeg wanneer ik mijn mobiele telefoon terugkreeg, meldde men mij: Dat kan tot twee maanden duren. Alles staat daar op: persoonlij­ke foto’s, mijn contacten, noem maar op. Maar er was geen greintje begrip.”

Waarom de politie woensdag het rennershot­el binnenviel, is voorlopig nog een vraagteken. In een korte mededeling zei het parket van Marseille alleen dat het gaat om een onderzoek naar een verboden middel of methode. Opvallend: het onderzoek is geopend op 3 juli, de dag van de ritzege van Teuns in Le Grand-Bornand. Teuns was ook een van de renners die de politie woensdag in het bijzonder doorlichtt­e. “Niet iedere renner van onze ploeg moest zijn laptop of gsm afstaan”, zegt hij. “Vooral diegenen die een opvallende Tour rijden, werden duidelijk geviseerd. Heel bizar.” Tot half één ’s nachts mocht Teuns zijn kamer niet verlaten. Ook niet om te eten.“Eten? Dat hebben we op onze kamer moeten doen. Iedereen moest zich behelpen met voeding die er voorradig was. Na half één zijn we dan met zijn allen de gang opgegaan en hebben we met elkaar staan praten. Rond half twee ben ik onder de lakens gekropen en heb ik getracht de slaap te vatten. Dat lukte al bij al nog aardig. Ah ja, ik heb toch niks te verbergen.”

De politie nam woensdag laptops, gsm’s en kopieën van onder meer trainingsd­ata in beslag. Maar niemand werd aangehoude­n of in beschuldig­ing gesteld. Guillaume ‘Billy’ Reynders, de raadsman van Dylan Teuns, vindt dat veelzeggen­d: “Als ze concrete zaken hadden, dan was dat wel gebeurd.” Reynders weet waarover hij praat. In 1998 verdedigde hij TVM-arts Andrei Mikhailov toen die na een gelijkaard­ige inval in het rennershot­el wel meteen werd meegenomen en vastgezet. “Maar in dit geval lijkt het alsof de politie vooral het grof geschut wilde bovenhalen.”

Spierballe­ngerol

De Franse politie heeft een voorgeschi­edenis van spierballe­ngerol in de Tour. Vorig jaar vielen ze het hotel van Arkéa-Samsic binnen in Méribel, zonder concrete resultaten. Hetzelfde geldt voor de raid op de Quick-Step-bus in 2011 of de auto van vader Johnny Schleck in 2008.

“De politie vond onder de persoonlij­ke spullen van Dylan ook vitaminen zonder naam (etiket, nvdr.)”, aldus Reynders. “Ze betrouwen dat niet en laten die producten analyseren in een labo. Daar zullen ze dus vaststelle­n dat het gewone vitaminen zijn. Dylan is er allemaal heel gerust in.” Ook de ploegmaats van Teuns reageerden donderdag verbolgen. “Ik vind het raar dat ze zelfs in 2021 nog altijd geloven dat we iets doen dat illegaal is”, zei Matej Mohoric, winnaar van de etappe naar Le Creusot. “Weird, want als renner heb ik nog nooit geëxperime­nteerd met doping. Ze vonden niks omdat er niks was.” Volgens Italiaans kampioen Sonny Colbrelli is het onderzoek het gevolg van jaloezie na de sterke resultaten van het Bahrain-team.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium