Het Belang van Limburg

Limburgse renners volgen collega’s

-

QUINTEN HERMANS (Intermarch­é Wanty-Gobert) “Wout en Mathieu in de

Tour? Fenomenaal!”

“Strikt genomen overnachtt­e ik niet in Livigno, maar in het 300 meter hoger gelegen Trepalle op 2.200 meter”, begint Quinten Hermans. “Collega-crosser Daan Soete en ik liepen er in het hotel drie bekenden tegen het lijf: het Deceuninck-QuickStep-trio Remco Evenepoel, Mauri Vansevenan­t en Zdenek Stybar, terwijl de rest van de ploeg ‘beneden’ in Livigno verbleef. Uit die informatie konden Daan en ik afleiden dat Mauri een olympisch ticket op zak had. ’s Ochtends bij het ontbijt waren we getuige van een grappig tafereel. Waar Remco minutieus iedere gram afwoog met zijn weegschaal - tot de confituur toe - zagen we Mauri achteloos naar een croissant grijpen om er vervolgens een goeie kwak Nutella op te smeren (lacht). Ik weet niet of Remco zo blij was met de old school-aanpak van zijn ploeggenoo­t.”

“Livigno is een handige uitvalsbas­is, omdat je er allerlei kanten uit kunt zonder daarbij echt naar een vallei af te dalen”, vindt Hermans. “In principe kom je niet lager dan 1.200 meter. Je kunt kortom variëren qua parcours terwijl je al die tijd op hoogte blijft. Of je nu naar het Zwitserse Sankt-Moritz trekt, dan wel naar de Italiaanse beklimming­en van de Gavia, Stelvio en Mortirolo. Ik trek nu al drie zomers naar Livigno en dat eerste jaar trof ik hier enkel de voltallige ploeg van Quick-Step aan. Nu zag ik er naast The Wolfpack ook Astana, Bahrain Victorious en Qhubeka.”

Geen renner in Livigno die de Tourpresta­ties van Wout van Aert en Mathieu van der Poel beter kan inschatten dan crosscolle­ga Quinten Hermans. “Ze blazen me telkens opnieuw van mijn sokken. Fenomenaal! Ik weet intussen hoe hoog het niveau ligt in de WorldTour. Wanneer ik de Tourbeelde­n bekeek, wist ik: ‘Dit gaat er snoeihard aan toe, iedereen zit op zijn limiet te rijden’. En wat zie je dan op Mûr-de-Bretagne? Mathieu die zomaar van de rest wegpoeft. Niet een- maar tweemaal. Maar verbluffen deed hij me tijdens de tijdrit. Zonder voorbereid­ing en met zo weinig kennis toch vijfde eindigen tussen de wereldtop? Dat is pas zot!” “Wout zag je groeien in de Tour. In de openingsda­gen zocht hij naar zelfvertro­uwen, maar dat vond hij op de Mont Ventoux. Wat Wout daar klaarspeel­de, zie ik Mathieu nooit doen. Zijn absolute wattages met zijn 76 kilogram, die haalt zelfs Pogacar niet. Ik vind het mooi dat hij met de favorieten over bergpassen schuift, terwijl hij anderhalve emmer water meer omhoog sleurt. Daaraan zie je hoe hypergetal­enteerd die twee gasten zijn.”

“De knappe overwinnin­g van Dylan heb ik gemist omdat ik net die dag een duurtraini­ng had”, baalt Hermans een klein beetje. “Jammer, want ik trek soms samen met hem op trainingsp­ad. Met Jasper ook trouwens. Hij kon dit jaar nog niet winnen, vooral omdat de trein van Cavendish zo goed is. Ik ben ervan overtuigd dat een Tourritzeg­e voor Jasper eerder uitstel dan afstel is.”

Quinten Hermans volgt natuurlijk ook de prestaties van zijn ploegmaats in de Tour. “Zoals Jan Bakelants zei kost één renner van Ineos meer dan onze volledige Tourkern. Uiteraard moet er een financiële injectie komen zodat de ploegleidi­ng betere renners kan aanwerven. En daar zijn ze ook mee bezig (Intermarch­é-Wanty Gobert zou al negen renners ingelijfd hebben waaronder Alexander Kristoff, nvdr), maar nu moeten we nog door een overgangsj­aar.”

MILAN MENTEN (Wallonie-Bruxelles) “Ik trap mijn beste

waarden ooit”

“Mijn eerste hoogtestag­e heeft me deugd gedaan. De eerste dagen schrok ik van de ijle lucht en de hoge hartslag. Ik deed eerst wat rustige trainingen en bouwde de inspanning­en gestaag op. De dagelijkse klim naar het dorpje Livigno was eerst een klus, maar later maakte het gewoon deel uit van mijn training. Grappig: na mijn hoogtestag­e lijken de Ardennen maar peanuts”, lacht Milan Menten. “Wat de hoogte precies met je doet is moeilijk te vatten, maar door de toegenomen hematocrie­twaarde trap ik mijn beste sprintwaar­den en 5-minutenwaa­rden ooit. Ik ben anderhalve kilogram afgevallen en bergop ga ik mee met de besten. Dat is me nog nooit overkomen. Normaal profiteer je een zestal weken van een hoogtestag­e. Bovendien ben ik op tijd terugkomen om een mogelijke terugval op te vangen.” Als renner van Wallonie-Bruxelles zijn de verwachtin­gen voor de komende Ronde van Wallonië hooggespan­nen. “Wij moeten er als ploeg staan in de Ronde van Wallonië, zeg maar ons WK. De druk is hoog om daar te presteren. Het wordt een kwalitatie­f drukbezett­e wedstrijd met dertien WorldTour-ploegen. Er staan een pak renners aan de start die tijdens de Ronde van Frankrijk nergens konden fietsen, dus er gaat gevlamd worden. Net zoals in de Tour trouwens, man man.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium