Het Belang van Limburg

Vanop hoogtestag­e

-

GERBEN THIJSSEN (Lotto Soudal) “Mijn motor uitbreiden

om finales te rijden”

“Ik zat in Livigno met een dubbel doel”, legt Gerben Thijssen uit. “Ik wil presteren in de laatste koersen die ik voor Lotto Soudal mag rijden, zoals in Denemarken en in Noorwegen. Bovendien wil ik mezelf leren kennen en ben ik benieuwd hoe mijn lichaam reageert op een hoogtestag­e. Ik verwacht er wel wat van.” Thijssen, die op training een kiekje maakte met Fabio Jakobsen (foto), is een sprinter en merkte in Livigno het verschil tussen zichzelf en klimtype Kobe Goossens. “Ik moet er niet aan denken dat ik Kobe bergop kan volgen. Een voorbeeld was mijn 20-minutentes­t, mijn beste tot nu toe. Kobe reed mee, maar voor hem was het een normaal trainingsb­lokje. Uiteraard hoop ik er mijn voordeel uit te halen in de spurten. Je moet klimmen overleven en daarna nog een hoog vermogen trappen in de sprint. Dus wil ik mijn motor uitbreiden, om aan te pikken in de finale en te sprinten aan de meet.”

JELLE VANENDERT (Wallonie-Bruxelles) “Livigno is in de zomer

interessan­ter”

“Livigno is in de zomer interessan­ter dan de warme Sierra Nevada en het drukke Tenerife”, vindt Jelle Vanendert. “Je kan er ontspannen je wattages trappen, maar ik houd vooral mijn hartslag in de gaten. De wattages op hoogte zijn namelijk altijd lager dan op zeeniveau. Thuis hoop ik het effect van de hoogtestag­e te verlengen via de hoogtetent. Op die manier wil ik in de Arctic race of Norway goed zijn.” Vanendert was in Livigno ook de mentor van jonge ploeggenoo­t Milan Menten. “Jonge gasten moeten vooral leren om rustig te blijven en om het lichaam te laten wennen aan de omstandigh­eden. Milan is een sprinter, dus heel vaak hebben we elkaar bergop niet gezien. Zijn lichaam reageert anders op die hoogteprik­kels, maar het heeft hem als renner deugd gedaan.

JORDI MEEUS (BORA-hansgrohe)

“Stage met zicht op mijn

debuut in de Vuelta”

“Ik train hier samen met Alberto Dainese (Team DSM). Ook landgenote­n als Florian Vermeersch (Lotto Soudal), Cedric Beullens en Alex Colman (Sport Vlaanderen-Baloise) kom ik geregeld tegen. Ik zit ondertusse­n halverwege mijn stage. Vanaf volgende week zal het hier een stuk rustiger worden, want dan zijn er alweer veel aan het koersen. Ik treed pas vanaf 3 augustus opnieuw in competitie met de Ronde van Burgos, waarna ik naadloos mijn groteronde­debuut maak in de Vuelta.” “De Tour volg ik uiteraard ook. Interessan­t omdat ik het andere ogen kijk, nu ik de jongens ken en weet met welke snelheden ze door Frankrijk scheuren. Vooral bergop is het indrukwekk­end, al zie je dat op tv niet zo goed. Knap dus dat mijn ploeggenot­en bij Bora, Politt en Konrad, een rit wisten mee te graaien. Ik was duidelijk niet de enige, want de whatsappgr­oep van de ploeg ontplofte”, vertelt Meeus. “Daarnaast hopen we met Wilco Kelderman nog een renner in de top vijf te plaatsen. Woensdag zag het er nochtans even benard uit, want in de laatste bocht van de afdaling van de Val Louran-Azet miste hij een bocht waardoor hij viel. Gelukkig zat hij snel weer op de fiets en werd hij door Emanuel Buchmann teruggebra­cht vooraleer de concurrent­ie bloed rook.”

 ?? FOTO ?? Livigno, waar wielrenner­s op hoogtestag­e thuis zijn.
FOTO Livigno, waar wielrenner­s op hoogtestag­e thuis zijn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium