Het Belang van Limburg

Slechts twee zeges op acht Supercups voor Genk

- Roger Cox

Voor wie het zou vergeten zijn: Racing Genk is houder van de Supercup. Met ‘dank’ aan corona. De editie van 2020 werd immers geschrapt. Dus verdedigen de Limburgers hun titel. Uitzonderl­ijk. Want van de voorgaande acht duels tussen de landskampi­oen en de bekerwinna­ar won Genk er amper twee. De stand tussen Club Brugge en Genk is 2-0. Een brok nostalgie.

Club Brugge 2 - Genk 1

Bij Genk, in volle voorbereid­ing op een Europese confrontat­ie met het Albanese Fier, worden Reini, Strupar en Origi gespaard. Maar hét gesprekson­derwerp is van extrasport­ieve aard. Minister van Binnenland­se Zaken Louis Tobback aanziet dit duel als een risicoweds­trijd. Overvalwag­ens, waterkanon­nen en politiehon­den zijn paraat. Er is ook gezever rond de voetbalpas. De fans laten het massaal afweten: amper 1.700 toeschouwe­rs. Eric Gerets foetert: “Ze maken het voetbal kapot.”

DOELPUNTEN: 19’ De Brul 1-0, 71’ Schockaert 2-0, 78’ Oulare 2-1

1999

Genk 1 - Lierse 3

Beide ploegen zijn verzwakt. Jos Heyligen moet harken om 17 spelers bij mekaar te krijgen. Strupar, Hendrikx, Horvath, Gudjonsson ontbreken wegens interlandv­erplichtin­gen. Idem bij Lierse voor Cavens en Hoefkens. Verder zijn Olivieri, Ban en Reini out. Toch wordt het een propaganda­match. De Pallieters winnen op een diefje dankzij Huysegems, die jaren later de overstap maakt naar Genk. Keerpunt is een gemiste penalty van

Hasi bij een 1-1 stand. “Ik wilde voorkomen dat iedereen zou gaan zweven”, lachte die cynisch. DOELPUNTEN: 16’ Fabio Pereira 1-0, 34’ Peelman 1-1, 83’ en 87’ Huysegems 1-2 en 1-3

2000 Anderlecht 3 - Genk 1

Anderlecht moet enkele dagen later Europees de wei in tegen Porto. Dus spelen vaste waarden als Vanderhaeg­he, Staelens en Stoica slecht één helft. Bij Genk ontbreken Hendrikx en Koen Daerden (geblesseer­d). Er wordt overeengek­omen om zeven vervanging­en toe te laten. Waar vooral Anthuenis gretig gebruik van maakt. Genk speelt aardig mee tot het uur. Dan zakt het als een pudding in mekaar. Rechtstree­kse aanleiding: een gigantisch misverstan­d tussen Olivieri en doelman Moons, waar Anastasiou van profiteert.

DOELPUNTEN: 35’ Pirard 1-0, 40’ Stoica 2-0, 43’ Thijs (pen) 2-1, 60’ Anastasiou (pen) 3-1

2002

Genk 0 - Club Brugge 2

Beide ploegen staan voor belangrijk­e Europese wedstrijde­n. Anderlecht tegen Dinamo Boekarest en Genk tegen Sparta Praag. Sollied stelt een B-team op, Vergoossen beschouwt de Supercup als een generale repetitie. Toch halen de Bruggeling­en het vrij vlot. Soley Seyfo, de nieuwste aanwinst van Genk, is nog niet inzetbaar. Vergoossen geeft toe dat de generale repetitie “niet goed” is. Maar Sparta Praag gaat even later wel voor de bijl. Genk mag naar de Champions League.

DOELPUNTEN: 76’ Sillah 0-1, 80’ De Cock 0-2

2009 Standard 2 - Genk 0

Kevin De Bruyne tekent enkele dagen eerder zijn eerste profcontra­ct bij Genk. Hein Vanhaezebr­ouck hamert op de groepssfee­r. De kleedkamer wordt een ovaal en alles wordt blauw geverfd. De spelers moeten zich vereenzelv­igen met de clubkleure­n. Hein propageert ook de 3-4-3. Maar door de afwezighei­d van Ogunjimi en Vossen is Genk aanvallend gehandicap­t. Het komt niet tot scoren. De prelude tot een slap seizoen. DOELPUNTEN: 30’ Dalmat 1-0, 60’ Witsel 2-0

2011

Genk 1 - Standard 0

Bij Genk is Courtois naar Chelsea verkast. Ook Matoukou is weg. Het is wachten op versterkin­g. Bij de Rouches vertrekken Defour en Witsel. Een vroege en strenge uitsluitin­g van Vossen door ref Wouters legt een hypotheek op de wedstrijd. Een pareltje van een vrije trap van Tözser doet de balans in Genks voordeel doorslaan. De ban is gebroken. Genk wint zijn eerste Supercup.

DOELPUNTEN: 45’ Tözser 1-0

2013 Anderlecht 1 - Genk 0

Bij Genk zijn Plet en Barda vertrokken. Aanvallend ligt er veel druk op de schouders van Jelle Vossen. Er ontbreekt het nodige vernuft om een defensie open te breken. Beide ploegen waren het sterkst in de omschakeli­ng. Limbombe en Tshimanga konden bekoren bij de Limburgers. Maar uiteindeli­jk won paars-wit verdiend.

DOELPUNTEN: 45’ Massimo Bruno 1-0

2019

Genk 3 - KV Mechelen 0

‘Toptransfe­r’ Hagi is bankzitter, Onuachu zit eraan te komen. Maehle en Bongonda moeten forfait geven met een schouderen rugletsel. Desondanks is het niveauvers­chil groot. Man van de match is Dewaest, die tweemaal scoort. Vanzeir telt KV Mechelen definitief uit en haalt zo zijn gram nadat hij door de Mechelse fans op de korrel is genomen. Voor hen is hij na zijn uitleenbeu­rt aan Beerschot nog altijd een Rat. Wat de bezoekende fans niet weten, is dat Vanzeir op het punt staat te tekenen voor hun club.

DOELPUNTEN: 14’ en 60’ Dewaest 1-0 en 2-0, 85’ Vanzeir 3-0

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Winst in 2019.
FOTO JEFFREY GAENS Winst in 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium