Het Belang van Limburg

Revolutie of heiligsche­nnis?

-

Dit weekend wordt in Silverston­e voor het eerst een nieuw format uitgeprobe­erd. Kwalificat­ies op vrijdag, sprintrace op zaterdag en de race nog steeds op zondag. De F1-promotoren zijn wildenthou­siast. Rijders en fans iets minder.

Waarom een stramien dat al meer dan 70 jaar wordt gebruikt zo grondig overhoop wordt gegooid? Het korte antwoord: het was tijd voor iets anders. Althans volgens Liberty Media, de Amerikaans­e eigenaar van de Formule 1. Daar is technisch directeur Ross Brawn, in een vorig leven nog een succesvol race-ingenieur en F1-teameigena­ar, de meest fervente voorstande­r van het nieuwe systeem.

“Tijdens de race over 100 kilometer op zaterdag (ongeveer een derde van de lengte van een Grote Prijs, nvdr) hoeven de rijders zich geen zorgen te maken over brandstofv­erbruik of bandenslij­tage”, aldus Brawn. “Er komt zelfs geen pitstop aan te pas. Ze kunnen dus van start tot finish knallen. Spektakel gegarandee­rd.” “Bovendien hebben we de extra bonus van de kwalificat­ies op vrijdag”, vervolgt Brawn. “Die worden ’s avonds gehouden (om 19 uur Belgische tijd, nvdr), dus ook wie overdag moet werken kan er van genieten. En ter plaatse krijgen de fans in de tribunes zo op elk van de drie dagen van het raceweeken­d een hoogtepunt aangeboden.”

Treintje rijden

Tot zover de theorie. Want die kwalificat­ies op vrijdag bepalen enkel de startvolgo­rde van de korte race daags nadien. Het is die sprintrace op zaterdag die de eigenlijke startgrid voor de Grote Prijs van zondag vastlegt. En hoewel er ook op zaterdag punten te verdienen vallen (3, 2, en 1 voor de top drie) is de potentiële puntenoogs­t op zondag nog altijd veel groter. Ziet u dan een rijder op zaterdag hard aanvallen om te proberen één of twee plaatsjes te winnen, met het risico van de baan te schuiven en op zondag helemaal achteraan te moeten vertrekken? “Het wordt treintje rijden op zaterdag”, weet zevenvoudi­g wereldkamp­ioen Lewis Hamilton nu al. “Misschien zullen de rijders achteraan het pak wat proberen te forceren, zij hebben toch weinig te verliezen, maar voor het overige vrees ik dat er weinig te beleven zal zijn.”

Bovendien heeft de Internatio­nale Autofedera­tie (FIA) ook beslist dat niet de snelste man in de kwalificat­ies als polesitter de statistiek­en in mag, wel de winnaar van de zaterdagra­ce. Hamilton, met 100 pole posities recordhoud­er terzake, beweert dat die beslissing hem koud laat, maar nogal wat F1-fans lieten de afgelopen weken hun ongenoegen blijken. “De polesitter is de rijder die over één rondje het snelste gaat”, heette het op sociale media. “Niet de winnaar van een race. Dit is heiligsche­nnis.”

President is geen fan

Zelfs Jean Todt, president van de FIA, is niet meteen voorstande­r van het nieuwe systeem. “Of ik een grote fan ben? Niet echt, neen,” liet de Fransman in de aanloop naar de Britse GP noteren. “Eerst en vooral: wat er op zaterdag verreden wordt zijn ‘sprintkwal­ificaties’. Ik wil het woord ‘sprintrace’ niet horen. De enige race die tijdens een Grand Prixweeken­d wordt gehouden wordt op zondag verreden.“Duidelijk. Voorlopig wordt het nieuwe format drie keer uitgeprobe­erd. Dit weekend in Silverston­e, begin september in Monza en wellicht ook tijdens de Braziliaan­se Grand Prix in het najaar, als die tenminste kan doorgaan. “Het is goed dat er iets wordt geprobeerd om te vermijden dat de F1 vastroest in oude gewoontes”, vat McLarenrij­der Daniel Ricciardo de mening van de meeste van zijn collega’s samen. “En het feit dat het meteen drie keer wordt uitgeprobe­erd is ook positief. Zo kan iedereen zich een gefundeerd oordeel vormen. Maar als het nieuwe systeem niets bijdraagt, moet men het ook opnieuw durven afvoeren.” Ross Brawn heeft ondertusse­n ook al bevestigd dat dat laatste zeker zal gebeuren. “Maar dan proberen we gewoon iets anders”, besloot hij.

“Ik vrees dat er weinig te beleven zal zijn op zaterdag. Het wordt treintje rijden”

Lewis Hamilton

Wereldkamp­ioen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium