Het Belang van Limburg

“Ik weiger te betalen voor een zitje”

Hij rijdt op een debuterend merk (Beta), maar houdt - als een van de weinige dertigplus­sers notabene - toch stand in de top 10. Knap dus wat Perenaar Jeremy Van Horebeek (31) dit seizoen laat zien in de MXGP.

- Jürgen Schrooten

6 augustus 2006, Grote Prijs in Namen. Stefan Everts kroont zich op de Citadel voor de tiende keer tot wereldkamp­ioen. Op dezelfde dag maakt een 16-jarig broekventj­e zijn GP-debuut in de MX2. Zijn naam: Jeremy Van Horebeek. Vijftien jaar later is de Perenaar, 31 intussen, nog altijd een vaste waarde in de top 10.

Grote slaagkanse­n

Eind vorig jaar leek het er nochtans op dat Van Horebeek einde carrière was. De interesse in zijn persoon bleef uit. Ook al omdat Jerre pertinent weigert om te betalen voor een zitje. “Iemand die top 10 rijdt, moet daarvoor betaald worden. Niet andersom,” blijf hij terecht - herhalen. “Wij nemen de risico’s en zouden daar nog voor moeten betalen. Dat is de wereld op zijn kop. Ik maak de jongens die dat wel doen geen verwijten, maar ik doe er niet aan mee.” Van Horebeek had zich al neergelegd bij het feit dat het einde verhaal was, toen plots Beta op de proppen kwam. Een Italiaans merk dat tot nog toe in de trial en enduro actief was en het nu ook in de cross wil proberen. “Hun plan sprak me meteen aan. Niet alleen financieel, maar vooral sportief. Ze hebben een degelijke visie, met grote slaagkanse­n”, aldus Van Horebeek, die een contract voor twee seizoenen tekende. Intussen hebben we drie GP’s achter de rug en prijkt de Perenaar, die heel constant presteerde, op de tiende plek in het WK. “Chapeau voor het team. Deze motor bestond een jaar geleden nog niet hé. We zijn nog in volle ontwikkeli­ng. Dat wil dus zeggen dat de mensen bij Beta er verstand van hebben. Natuurlijk botsen we nog geregeld op beperkinge­n, maar dat is niet meer dan normaal bij een nieuwe motor. Dat wist ik ook op voorhand. Daar klaag ik dan ook zeker niet over. Integendee­l, dit is en blijft een mooie uitdaging. Ik ben ervan overtuigd dat we misschien dit jaar, maar zeker volgend jaar richting top 5 kunnen opschuiven.”

Nyo & Jaxen

Het leven van Van Horebeek kreeg de voorbije winter een ferme wending. Op 25 november beviel zijn vriendin Glenny van een tweeling: Nyo en Jaxen. Twee speciale namen.

“Nyo hebben we via een app gevonden, Jaxen is dan weer afgeleid van Jax uit de serie Sons of anarchy. Het zijn heel gemakkelij­ke kinderen. Ze slapen goed door, zijn gemakkelij­ke eters en het zijn ook geen huilbaby’s. Zoals de papa vroeger? Euh, niet echt als ik mijn ma mag geloven (lacht). Weet je, die kereltjes geven me extra motivatie. Ik ben nog strenger voor mezelf, ik focus nog meer op trainen. Ik wil hen fier maken.”

Enthousias­me

Dit weekend staat de GP van Nederland op het programma. Niet langer in Valkenswaa­rd, maar in Oss. “Een vergelijkb­aar circuit”, aldus Van Horebeek. “Normaal iets wat me moet liggen. Geen diep zand zoals Lommel, maar toch pittig. Enig nadeel: een zandcircui­t vergt veel van een motor en helaas komen wij op dit moment nog wat power te kort. Maar enthousias­me kan veel goedmaken.”

Geerts traint voluit - In de MX2 is het uitkijken naar de opmars van Jago Geerts. De Balenaar heeft geen last meer van de knie (”ik ben de voorbije week voluit kunnen gaan op training”) en hoopt na zijn derde plek in Maggiora nog beter voor de dag te komen in Oss. De vele regen vindt hij niet erg. “Dan wordt het circuit alleen maar moeilijker en technische­r. Zo heb ik het graag.” Iemand die ook goed uit de voeten kan in het zand is Liam Everts, die zaterdag in de EMX250 aan de slag gaat.

 ?? FOTO DICK DEMEY/BETA ?? Van Horebeek met zoontjes Nyo en Jaxen. “Ik wil hen fier maken.”
FOTO DICK DEMEY/BETA Van Horebeek met zoontjes Nyo en Jaxen. “Ik wil hen fier maken.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium