Het Belang van Limburg

Onze man woont aan de Maas: “Pasgeboren baby met vrouw en dochter geëvacueer­d”

- Marij Wyers

Onze collega Steven Verlaak die aan de Maas in Aldeneik (Maaseik) woont, beleefde donderdag een slapeloze nacht. Zijn pasgeboren zoontje werd samen met zijn vrouw en dochtertje van 2 jaar geëvacueer­d. “Die breng je niet door het water weg in volle paniek. Ze zijn vrijwillig geëvacueer­d na de BE-Alert van de overheid.”

“Het is zo onwezenlij­k allemaal. Vooral omdat we dit bij ons niet verwachten. Ik denk dan aan Aziatische landen waar moessonreg­ens overstromi­ngen veroorzake­n, maar in Maaseik toch niet”, zegt Steven, digitale manager bij Het Belang van Limburg. “Ik dacht altijd dat het wel zal meevallen. Tot donderdaga­vond.”

BE-Alert

In de late uren kregen de inwoners van Maaseik een BE-Alert met het risico op overstromi­ngen, gevolgd door het advies om zich voor te bereiden op vrijwillig­e evacuatie. “De tvbeelden vanuit Wallonië versterkte­n de dreiging dat dit ook bij ons zou kunnen gebeuren. We kregen ook heel wat ongeruste telefoontj­es van familie en vrienden. En dan wordt het plots toch niet meer zo ondenkbaar. Mijn ouders, die in Neeroetere­n wonen, zijn mijn vrouw en kinderen komen halen. Buren gingen hun auto hogerop parkeren. Zelf ben ik begonnen met waardevoll­e spullen naar boven te brengen, foto’s en de doopsuiker.” Maaseikena­ren beginnen niet meteen te panikeren bij hoog Maaswater. “Maar wanneer experts met wetenschap­pelijke cijfers komen dan moet je toch geloven dat het gevaar reëel is.”

Facebook

Steven heeft donderdagn­acht dan ook amper een oog dicht durven doen. “Tot twee uur heb ik met de buren op straat gestaan. We keken naar de Maas en we hebben besproken hoe iedereen zich in veiligheid brengt. Tijdens de nacht was het wel opvallend moeilijk om actuele informatie te verkrijgen. De televisiej­ournaals waren herhalinge­n van de avond voordien. Via de Facebook van onze burgemeest­er Johan Tollenaere kon ik de situatie het beste volgen. Hij bracht updates van crisisover­leg en kritieke punten.” Toen de ogen van de vermoeide papa dreigden dicht te vallen, liet hij zijn wekker om het half uur rinkelen. “Dan checkte ik de waterstand­en en de Facebook. Het was een lange nacht en daarna was het nog bang afwachten tot het middaguur.”

 ?? FOTO RR ?? “Als de dijk in Heppeneert breekt, dan gaat heel Maaseik mee”, zegt onze collega Steven Verlaak die aan de Maas woont.
FOTO RR “Als de dijk in Heppeneert breekt, dan gaat heel Maaseik mee”, zegt onze collega Steven Verlaak die aan de Maas woont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium