Het Belang van Limburg

Smeermaas en Kotem ontsnappen aan drama

- Sanne Deferme

LANAKEN/MAASMECHEL­EN

In Smeermaas (Lanaken) werden de bewoners vlakbij de Maas donderdaga­vond verplicht geëvacueer­d. Ook alle inwoners van het Maasmechel­se Kotem kregen de opdracht om hun woning te verlaten, al gaven weinigen daar gehoor aan. “Wie opgegroeid is aan de Maas, vertrekt nu niet.”

In de omgeving van de Maasdijk in Smeermaas werden donderdag rond 22 uur zo’n 250 bewoners geëvacueer­d. “Wij verlieten als een van de laatsten om 23 uur ons huis”, zegt Monique Van Stratum, die al 40 jaar aan de Maasdijk woont. Nog nooit kreeg ze water in huis. “Alleen in onze kelder is ook deze keer een beetje grondwater gelopen.”

Van paniek was donderdag dan ook geen sprake. “Niemand in de buurt had het idee dat evacuatie echt nodig was, maar je kan natuurlijk geen risico nemen. Het was bovendien wel gezellig om alle buren nog eens te zien.” Monique en haar man konden enkele straten verderop bij hun zoon terecht. Vrijdagoch­tend konden ze weer terugkeren naar hun woning. “Het is trouwens ook ongeloofli­jk wat je hier allemaal ziet voorbij drijven. Van boomstamme­n tot caravans en ander kampeermat­eriaal.”

Enkele huizen verderop hielp Jean-Pierre Hoho (69) zijn zoon om de kelder watervrij te maken. “Ze zeggen dat als de Maas zakt, het grondwater gaat stijgen. We houden het dus in de gaten.” Veel toeristen kwamen vrijdag ook een kijkje nemen op de Maasdijk.

WATERELLEN­DE

“Donderdag was het nog erger. Toen zag het hier zwart van het volk”, zegt Jean-Pierre.

Ratten

In Maasmechel­en werden Kotem en een deel van Boorsem donderdaga­vond verplicht geëvacueer­d. In Meeswijk, Leut en Vucht-Dorp kregen bewoners het advies om hun huizen te verlaten. Ook in Kotem kwamen bewoners vrijdagmid­dag samen op de dijk om de stand van de Maas in de gaten te houden. “Gisterenav­ond werd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium