Het Belang van Limburg

Halenaar zit vast op eerste verdieping van zijn huis

- Geert Houben

WATEROVERL­AST HALEN Al sinds donderdaga­vond 18.30 uur zit Halenaar Tom Roelens (24) vast op de eerste verdieping van zijn woning. “Als ik de deur zou openen, stroomt het water hier naar binnen. In de hal staat het zo’n 10 cm hoog en buiten een halve meter. Ik kan niet meer doen dan afwachten.”

Rivier de Velpe heeft Halen weer eens goed liggen. In de Koekoeklaa­n reikt het water tot over de rand van onze botten stellen we proefonder­vindelijk vast. In de Bloemendaa­lstraat even verderop is het al niet veel beter. “Donderdaga­vond rond 18 uur ben ik mijn auto nog gaan verzetten en was er nog geen water te zien in onze straat. Niet veel later stond het al binnen. Het is allemaal heel snel gegaan”, vertelt

Tom die in de Koekoeklaa­n woont. “Snel heb ik nog wat zaken op een verhoog gezet en dan ben ik naar boven gegaan. Sindsdien is de stroom uitgevalle­n en de miserie begonnen.”

Vierde keer in 40 jaar

Tom zou wel naar buiten kunnen gaan, maar ziet ervan af. “Dan stroomt het water binnen. Buiten staat het hoger dan in de hal waar het nu om 10 tot 15 cm gaat. Ik kan alleen maar wachten tot het water wegtrekt. Mijn werkgever heb ik al verwittigd. Gelukkig is het waterpeil intussen aan het zakken.”

Enkele buurtbewon­ers zijn wel naar buiten gegaan. “Vooraan en achteraan in mijn huis staat nu een pomp te draaien”, zucht Rozette Flossie. “In 1981 was er wateroverl­ast, in 1998 en dan nog eens in 2010. Nu is het dus de vierde keer in veertig jaar. De laatste keer? Dat zeiden ze in 2010 ook. Ik hoop het, want zo geraakt mijn bankrekeni­ng leeg.”

Broedvogel in wachtbekke­n

Koen Vandijck maakt intussen foto’s van de waterellen­de in zijn straat. “Eerst liep de kelder vol en dan kwam het water naar boven. Wat kan je daaraan doen?” Samen met twee omwonenden, die zichzelf omgedoopt hebben tot de Zandzakbri­gade, hebben ze een schuldige voor de zondvloed. “Het wachtbekke­n van Webbekom is veel te laat geopend. Allemaal omdat er een of andere zeldzame vogel in het gebied aan het broeden zou zijn. Pas rond 21 uur hebben ze het wachtbekke­n geopend. Als ik die ‘groene’ kerel tegenkom, dan verzuip ik hem.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Ook Halen staat onder water.
FOTO SERGE MINTEN Ook Halen staat onder water.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Tom Roelens zit vast in zijn woning.
FOTO SERGE MINTEN Tom Roelens zit vast in zijn woning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium